Anexă Națională pentru confortul termic și eficiența energetică a locuinței

În România există peste 8 milioane de locuințe, iar aproape o treime dintre acestea sunt  construite înainte de 1985, motiv pentru care acestea necesită în prezent reparații de amploare și modernizare tehnică.

Mai bine de jumătate dintre clădirile rezidențiale au fost construite înainte de anul 1970, în lipsa unor norme tehnice privind anveloparea clădirilor. Ca atare, performanța  lor energetică este precară.

Eficiența energetică a clădirilor este o prioritate a politicilor UE privind energia și schimbările climatice, iar cadrul european de reglementare în sectorul clădirilor este definit de două acte legislative importante: Directiva privind Performanța Energetică a Clădirilor și Directiva Eficienței Energetice.

În acest context, a apărut necesitatea adaptării standardului european SR EN 16798-1:2019 cu privire la performanța energetică a clădirilor la nevoile și necesitățile din România, conform Organismului Național de Standardizare din România.

Astfel, în luna decembrie, ASRO a publicat Anexa Națională a acestui standard, SR EN 16798-1:2019/NA:2019,  Performanța energetică a clădirilor – Ventilarea clădirilor. Partea 1: Parametrii ambientali pentru proiectare și evaluarea performanței energetice a clădirilor, privind calitatea aerului interior, confortul termic, iluminatul și acustica, Modul M1-6.

Anexa Națională a fost elaborată de către comitetul tehnic ASRO/CT 302Instalații de încălzire, ventilare și condiționare a aerului în cadrul programului „România Eficientă” lansat de Energy Policy Group (EPG) și sponsorizat de către OMV Petrom, program la care ASRO participă alături de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniu Energiei (ANRE) și Universitatea Politehnica din București (UPB).

Anexa națională definește temperaturile ideale din locuințe. Acestea sunt diferă în funcție de cameră. Practic, atât în dormitor, cât și în camera de zi temperatura optimă ar trebui să fie de 20°C. O temperatură mai ridicată ar trebui să fie în baie, mai exact de 22°C, în timp ce pentru bucătărie sunt mai mult decât suficiente 18°C.

În cazul clădirilor de birouri și a clădirilor administrative, temperatura optimă este tot de 20°C, excepție făcând vestiarele, unde temperatura trebuie să fie de 22°C.

De asemenea, sunt stabilite și temperaturile pentru clădirile destinate învățământului. În sălile de curs, laboratoare, amfiteatre, săli de conferințe temperatura optimă este de 18 °C.

În spitale, temperatura din saloanele destinate bolnavilor trebuie să fie de 22°C, în timp ce în maternități aceasta ajunge până la 25 °C.

Pe lângă criteriile naționale pentru confortul termic, Anexa stabilește și criteriile de bază pentru calitatea aerului interior și debitele de ventilare, modul de stabilire al clădirilor puțin și foarte puțin poluante, exemple de valori pentru iluminare și clasificarea disponibilității luminii de zi, criterii acustice pentru sistemele interioare, valori recomandate de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) pentru calitatea aerului, dar și programe de ocupare pentru calculele energetice.

Datele prezentate în anexă sunt preluate din normativele în vigoare sau determinate pe baza acestora, deci au caracter obligatoriu. Excepție fac datele la care se precizează că sunt „valori recomandate” sau valori „prin lipsă”, care nu au caracter obligatoriu și sunt prezentate cu caracter informativ.