NEPI Rockastle confirmă tranzacția cu AFI Europe

Grupul NEPI Rockcastle („NEPI Rockcastle”) anunță că a semnat un acord cu AFI Europe în privința vânzării portofoliului de birouri din România. Valoarea totală a tranzacției se ridică la peste 300 de milioane de euro. Aceasta va genera, după due diligence și ajustarea capitalului de lucru, o sumă de 290 milioane de euro, care va fi plătită în momentul finalizării tranzacției (termenul pentru finalizare este de 15 mai 2020 cu posibilitatea de extindere cu încă o lună).

Vorbind despre tranzacție, Alex Morar, CEO NEPI Rockcastle, a declarat: „Renunțarea la portofoliul de birouri din România face parte din strategia de investiții a NEPI Rockcastle, care se va concentra pe dezvoltarea proprietăților de retail dominante. Suntem încântați că am ajuns în acest punct și ne dorim să dezvoltăm mai departe business-ul, asigurându-le investitorilor acces la oportunitățile oferite de creșterea rapidă a pieței din CEE. Capitalul rezultat în urma tranzacției va fi utilizat pentru a finanța viitoarele achiziții și proiecte de dezvoltare ale grupului”.

În condițiile în care cererea de birouri moderne continuă să crească în regiunea CEE, tranzacția confirmă interesul investitorilor internaționali în piața din România. Odată cu ieșirea din sectorul de office, NEPI Rockcastle va putea lua în considerare, pentru restul portofoliului, orașe care nu ar fi intrat în radarul companiei acum câțiva ani.

Din portofoliul de birouri din România fac parte patru proiecte office de Clasa A, care cuprind în total opt clădiri de birouri, situate în București și Timișoara:

 

Venitul net operațional agregat atribuit portofoliului de birouri din România este calculat la 11,8 milioane de euro pentru șase luni încheiate la 30 iunie 2019. Data efectivă a tranzacției este supusă aprobării necondiționate a Consiliului Concurenței din România și a finalizării cu succes a formalităților în raport cu Registrul Comerțului. Cumpărătorul a garantat contractual finalizarea cu succes a tranzacției.

Tranzacția a fost asistată de Herbert Smith Freehills pe chestiunile care privesc dreptul englez, în timp ce Reff & Associates și Deloitte Legal au asigurat consultanța privind aspectele juridice din România. Colliers International a fost consultantul vânzătorului și a acordat suport suplimentar pentru NEPI Rockcastle și subsidiarele sale.

Robert Miklo, Director Investment Services în cadrul Colliers International a adăugat: “O tranzacție de asemenea mărime reprezintă un reper pentru piață și demonstrează potențialul acesteia, mai ales dacă luăm în considerare și faptul că portofoliul office a generat un interes foarte mare”.