S-a aprobat construcția ansamblului rezidențial ”Ștefan cel Mare” din Suceava

Consiliul Local din Suceava a aprobat construcția ansamblului rezidențial Ștefan cel Mare, cel mai mare proiect imobiliar din ultimii zece ani din orașul moldav. Ansamblul mută Autogara din centrul Sucevei și schimbă total aspectul zonei, îmbinând clădirile de patrimoniu cu cele moderne, scrie Obiectiv de Suceava.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus este un proiect care va aduce un plus de valoare municipiului, deoarece dispare Autogara, se fluidizează traficul în această zonă aglomerată, dar mai ales se modernizează zona centrală.

El a remarcat că o parte din casele vechi, unele făcute chiar din chirpici, aflate într-o stare avansată de degradare, dăunau imaginii municipiului.

Proectul este o inițiativă comună a firmelor sucevene General Construct și TASA cu Parohia „Sfântul Nicolae” și doi cetățeni ce dețin teren și un chioșc lângă Autogară, care presupune realizarea unui complex de blocuri și birouri pe terenul Autogării și pe o suprafață de teren din spatele Colegiului Național „Ştefan cel Mare”.

 

Noul complex imobiliar care va schimba în bună măsură modul cum arată centrul Sucevei va fi dezvoltat pe o suprafață totală de 17.145 mp, din care 9.829 mp reprezintă terenuri proprietăți private, iar diferența reprezintă suprafața aferentă drumurilor și amenajărilor pentru circulația publică.

Cele trei străzi care vor fi înglobate în noul ansamblu rezidențial sunt strada Armenească, Dragoș Vodă și Vasile Alecsandri.

Probabil cea mai mare schimbare pe care sucevenii o vor percepe în zonă va fi dispariția Autogării, care, prin funcționalitatea ei, ducea la aglomerarea zonei centrale, după cum a remarcat viceprimarul Lucian Harșovschi, care a spus că este o schimbare în bine, care va aduce și un aer de modernitate orașului.

În locul clădirii Autogării, ridicată în 1971, va apărea un imobil cu funcțiuni mixte, de locuințe și spații comerciale, cu demisol, parter și un număr variabil de etaje, de la un corp la altul – de la 3 până la 8 etaje.

Ansamblul rezidențial “Ștefan cel Mare” este împărțit în două zone, cu funcțiuni mixte, de locuințe și spații comerciale, pe care vor fi date în folosință, după finalizare, 125 de apartamente, dar şi aproximativ 4.400 mp de spații comerciale.

Cele două subzone vor avea în total 184 de locuri de parcare amenajate – 105 în prima și 79 în a doua, 525 de mp de spații verzi amenajate, precum și un spațiu de joacă de 100 mp (proprietatea municipiului Suceava), mai scrie Obiectiv de Suceava.

Dacă la prima subzonă accesul auto și pietonal se va face din străzile Dragoș Vodă și Armenească, la a doua subzonă, adică pe unde e acum Autogara, accesul auto și pietonal se realizează din strada Armenească și str. Ion Creangă prin amenajarea unui sens giratoriu, dar și de pe strada Petru Rareș.

Utilitățile edilitare vor fi asigurate prin racordarea/branșarea la rețelele existente în zonă.

.