Investiţiile imobiliare din România, dublate în pandemie ca pondere în regiune

România aproape și-a dublat în 2020 ponderea în totalul investițiilor din regiune față de anul 2019, după Polonia și Republica Cehă, dar înaintea Ungariei, Slovaciei și Bulgariei, indică un raport Colliers.

Trebuie subliniat însă că un aport semnificativ (cca. 30%) a constituit-o tranzacţia de 307 milioane euro prin care AFI Europe, proprietarul AFI Cotroceni, a cumpărat de la NEPI Rockcastle patru proiecte de birouri.

Volumul investițiilor cu o valoare totală a tranzacțiilor de aproape 900 de milioane de euro în România a atins 8,5% din totalul pieței est-europene, aproape dublu față de cota de 4,7% din 2019.

Polonia, Republica Cehă și Ungaria au înregistrat scăderi în volumele de investiții, România, Slovacia și Bulgaria au înregistrat tendințe pozitive. În ansamblu, volumele din 2020 au scăzut cu 24% față de 2019, anul fiind încheiat cu un volum total de investiții de aproximativ 10,4 miliarde de euro.

Polonia a rămas lider în regiune pe piața de investiții, cu o pondere de circa 51% din totalul celor mai mari 6 țări din Europa de Est, și o valoare totală a tranzacțiilor de investiții în valoare de 5,2 miliarde de euro, urmată de Republica Cehă cu o pondere de 26%, pe fondul vânzării unui portofoliu rezidențial semnificativ. România completează topul cu o cotă de piață de 8,5% și un volum de aproape 900 de milioane de euro (în creștere cu aproximativ 40% față de 2019).