Sediul MAI, fostul CC, va fi reabilitat și modernizat

Ministerul de Interne a scos la licitație un contract de 234 milioane lei pentru reabilitarea și modernizarea sediului lor din Piața Revoluției (fostul sediu CC), care presupune lucrări de transformare a vechii clădiri comuniste într-una modernă, eficientă energetic și alimentată de surse de energie „verzi’, scrie Cotidianul.
Lucrările vor fi efectuate pe repede înainte, urmând a fi finalizate în 23 de luni de la semnarea contractului, pentru ca MAI să se poată încadra la limită în exercițiul financiar european POR 2014 – 2020 (la care România a obținut o extindere a asistenței financiare dincolo de termenele inițial impuse).
Pentru că banii sunt europeni, iar UE nu mai sponsorizează decât lucrări prietenoase cu mediul, lucrările ce vor fi făcute presupun:  eficientizarea energetică a imobilului prin reabilitarea termică a imobilului prin termosistem pe interior Ia fațadele cu valoare istorică (fațadele spre domeniul public) și pe exteriorul pereților la fațadele din curțile interioare, eficientizarea consumului de energie prin modernizarea echipamentelor și a instalațiilor, adăugarea de echipamente pentru surse de energie regenerabilă, implementarea unui sistem de management integrat al clădirii – BMS. O parte din clădire va fi amenajată sub formă de muzeu, unde vor fi expuse publicului elementele relevante de istorie a imobilului puse în contextul istoric general al României SEAP.
Lucrările se vor desfășura pe o suprafață desfășurată de 41.000 mp și fără a deranja prea mult chiriașii, pentru că în clădire își desfășoară activitatea și alte instituții, precum Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Ministerul Dezvoltării, Serviciul de Transmisiuni Speciale. Nu toate activitățile și personalul pot fi relocate, astfel încât firmele ce vor să câștige contractul trebuie să găsească soluții pentru a lucra cu clădirea parțial ocupată, se arată în Caietul de Sarcini al licitației.
  • „Fațadele clădirii sunt parazitate de 505 echipamente tehnice de climatizare/ventilare precum și paturi de cabluri și tubulaturi diverse care necesită a fi îndepărtate pentru punerea în valoare a arhitecturii clădirii;

  • Piatra de pe fațadele principale și decorațiunile din piatră sunt deteriorate prin acțiuni în timp ale vântului, ploilor, înghețului și prafului, însă nu prezintă degradări structurale majore. Lucrările de reabilitare ale pietrei necesită intervenția unui restaurator de piatră pentru punerea în valoare a pietrei;

  • Tâmplăriile de la accesele pietonale publice cu valoare istorică sunt din oțel cu desen istoric valoros însă prezintă degradări ale vopsitoriilor și local rugină. De asemenea, tâmplăriile de la ferestre realizate din oțel din profil compus «L», prezintă probleme majore de închidere, indicele termic este scăzut și prezintă punți termice din cauza soluției tehnice, aspect ce necesită înlocuirea acestora dar cu luarea măsurilor corespunzătoare pentru prezervarea desenului istoric;

  • Echipamentele tehnice de pe acoperișul clădirii sunt parțial neutilizate, parțial cu funcțiune comercială și parțial în serviciul tehnic al STS sau MAI. Există un număr considerabil de echipamente de răcire amplasate haotic/organic în diverse poziții. Per ansamblu acoperișul oferă o imagine neagreabilă clădirii și va necesita reorganizarea acestuia; la interior clădirea prezintă o serie de degradări datorate exploatării îndelungate fără intervenții de întreținere coerente.

  • La subsolul clădirii sunt anumite zone cu infiltrații de apă și zone cu finisaje ale pereților, pardoselilor și tavanelor degradate.

  • La diferite etaje ale imobilului s-au realizat anumite compartimentări provizorii din materiale improprii.

  • Parțial, finisajele existente ale pardoselilor sunt degradate necesită înlocuire și parțial recondiționare.

  • Tâmplăriile interioare (uși și ferestre interioare) prezintă anumite probleme de închidere și fonoizolare a spațiilor unde departamentele ministerelor își desfășoară activitatea.

  • Din cauza stării degradate în care se află finisajele grupurilor sanitare sunt dificil de întreținut. De asemenea, obiectele sanitare ale grupurilor sanitare trebuie înlocuite”,

sunt instrucțiunile trasate de Interne viitorului constructor, prin intermediul CS.
Ofertele vor fi depuse în 16 noiembrie,  departajarea ofertelor se face în funcție de preț, perioada de garanție acordată, experiența experților-cheie și metodologia abordată de constructor.
MAI are ca instituții subordonate Poliția, Jandarmeria, Poliţia de Frontieră Română Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Imigrări, Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne, Direcția Generală de Protecție Internă, Direcţia Generală Anticorupţie, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale , Instituţia Prefectului, Direcţia Generală de Paşapoarte, Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor și altele.