Traseul drumului expres Oradea-Arad a fost aprobat

Traseul drumului expres Oradea-Arad are valoarea de 1,38 miliarde euro. Lungimea drumului este de 119 km, cu două benzi pe sens, cu opt coborâri, câte patru în fiecare județ, cu 75 de pasaje supraterane și poduri, peste cursuri de apă și intersecții cu alte drumuri, scrie arq.ro.

Coborârile de pe drumul expres în județul Arad vor fi:

– la Arad, în zona industrială

– la Șofronea (legătură cu viitorul drum Șofronea-Horia-Vladimirescu)

– în zona Curtici (în apropierea DN 79, intersecția cu DJ Curtici-Sântana)

– în zona Chișineu-Criș

Iar în județul Bihor:

– între Zerind (jud. Arad) și Avram Iancu (jud. Bihor)

– la Salonta

– la Inand (comuna Cefa, la intersecția cu DN 79)

– la Nojorid (8 km de Oradea).

De asemenea, CJ Bihor are în lucru porțiunea dintre drumul expres și Autostrada Transilvania (16 km) astfel încât, Drumul Expres Oradea-Arad va face legătura între cele două autostrăzi din vestul țării: Autostrada Nădlac-Arad-Timișoara și Autostrada Transilvania.

În Comisia Tehnico-Economică a Ministerului Transporturilor s-a aprobat analiza multicriterială pentru drumul expres Arad-Oradea. Ținând cont că există deja o parte a documentației tehnice, analiza s-a putut ține într-o singură etapă. Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, și Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, au prezentat astăzi, într-o conferință de presă la Arad, ultimele evoluții ale proiectului.

,,Pe ultima estimare, valoarea proiectului este de 1 miliard și 380 milioane euro. Drumul expres va avea o lungime de 119 kilometri și profil cu patru benzi, câte două pe sens, 75 pasaje supraterane și poduri peste cursuri de apă, respectiv intersecții de drumuri. Estimăm că studiul de fezabilitate va fi finalizat în primăvara anului 2022 și că în primăvara anului 2023 vom avea semnat contractul cu un constructor. Durata execuției va fi de 36 de luni, astfel că spre finalul anului 2025 drumul va fi circulabil. Viteza din proiectare a drumului expres este de 140 km/oră. În prezent viteza medie cu care se circulă pe drumul dintre Arad și Oradea este de 60 km/oră, astfel că odată cu realizarea drumului expres timpul va fi redus la jumătate”, a declarat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.