Cum ajută concret trapele de fum în prevenirea și limitarea urmărilor incendiilor?

Incendiul de la Colectiv – 64 de victime, incendiul de la secția ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ – 10 victime, incendiul de la Institutul „Matei Balș” din Capitală – 3 victime au fost găsite carbonizate, iar 102 pacienți cu COVID-19 au fost evacuați. Lista ar putea să continue, pentru că, doar în ultimul an, nu mai puțin de 10 incendii au avut loc în spitale din România.

Cazurile din sistemul sanitar sunt cele mai cunoscute, însă incendiile din spații de producție, depozite sau locuințe sunt prezente munt prea des în jurnalele de știri. Cum pot fi evitate pierderile de vieți omenești în astfel de tragedii care au marcat societatea prin amploarea și frecvența lor? Legislația românească, aliniată standardelor europene prevede norme clare de siguranță la incendii. Implementarea unora dintre aceste soluții ar limita numărul victimelor, pagubele materiale și ar facilita intervenția salvatorilor. Normativul în vigoare de siguranță la foc a construcțiilor menționează desfumarea ca o componentă esențială a protecției la incendii. Simpla instalare a unor trape de fum poate salva vieți, fie că este vorba despre linii de producție, clădiri de birouri sau unități medicale.

                        Cum ajută concret trapele electrice de fum în caz de incendiu?

            Trapele de fum sunt o soluție foarte eficientă de protecție la incediu atât a persoanelor, cât și a clădirilor, pentru că sunt sisteme de evacuare a fumului și micșorare a căldurii din incinta cuprinsă de flăcări. Prin deschiderea automată a trapelor electrice, fumul și gazele toxice sunt urgent evacuate. Este cunoscut faptul că, în majoritatea cazurilor, cele mai multe victime sunt făcute de fumul și gazele emanate și nu neapărat de contactul cu focul. Trapele electrice de fum sunt o soluție și pentru protecția clădirilor. Prin evacuarea căldurii este prevenită ajungerea în faza de flash-over (când toate materialele combustibile se aprind și se pot atinge temperaturi de 1000-2000°C). Concret, într-o clădire prevăzută cu trape electrice de desfumare:

  • Fumul e rapid evacuat;
  • Persoanele sunt evacuate în siguranță;
  • Vizibilitatea este optimă, iar salvatorii intervin în siguranță și mai rapid pentru stingerea focului așadar sunt limitate pierderile de vieți omenești și materiale;

Ce caracteristici trebuie să aibă trapele electrice pentru a fi aprobate de IGSU

            Desfumarea prin tiraj natural organizat presupune existența unor guri de evacuare a fumului și gazelor fierbinți și a unor guri de admisie a aerului din exterior. Un tip de gură de evacuare acceptat pentru desfumare este trapa de fum (trapa de desfumare). Fie că este cu acționare pneumatică sau electrică, o variantă mai modernă, ce oferă control total asupra dispozitivului, trapa de fum trebuie să îndeplinească niște condiții obligatorii pentru obținerea avizului de la IGSU. Trapa de fum trebuie să fie însoțită de o Declarație de Performanță emisă de producător în care să se specifice, conform normei europene EN12101-2:

  • rezistența la gaze fierbinți – minimum 30 de minute, la 300°C;
  • testare durabilitate – minimum 1000 cicluri sau 10.0000 cicluri, dacă se utilizează și pentru ventilație zilnică;
  • aria geometrică liberă (lumina);
  • coeficient de evacuare (CV) sau aria aerodinamică (aria de evacuare);
  • încărcarea normată din vânt și zăpadă;
  • clasa de reacție la foc a componentelor (soclu, cupolă).

În plus, unitatea de comandă a trapei trebuie să fie însoțită de o Declarație de Performanță emisă de producător, în raport cu norma europeană EN12101-10.

                        KADRA, furnizor de soluții de desfumare de peste 20 de ani

            După ce, în urmă cu 2 ani, fabrica Solina a fost distrusă în totalitate de un incendiu stins abia după 5 zile, cel mai mare producător de condimente din România reconstruiește hala de producție cu grijă maximă față de protecția la indendii. KADRA, singura companie din România care oferă soluții tehnice integrate de inginerie și management al căilor de acces, a montat aproape 50 de sisteme de desfumare moderne, trape electrice de fum, care permit deschiderea sau închiderea automată în caz de incendiu, după cum consideră pompierii. Trapele electrice de fum de diferite dimensiuni, cu deschidere de 160 grade, conforme cu norma europeană EN12101-2 și produse de SKYLUX NV, partenerul belgian al KADRA, au avantajul că pot fi utilizate și pentru ventilație naturală zilnică.

În vederea obținerii autorizației de funcționare la incendiu, KADRA a livrat și instalat aproape 200 de trape de fum pneumatice și la Conex Distribution, unul dintre cei mai mari distribuitori de piese de schimb pentru autoturismele de producție națională. În ambele proiecte, trapele și unitățile de comandă instalate de KADRA sunt însoțite de documentele de conformitate legale, solicitate de IGSU, conform legislației în vigoare. În plus, prin modelul său de business integrat, KADRA oferă o soluție completă – de la consultanță gratuită pentru alegerea celor mai potrivite sisteme de prevenire a incendiilor, la produse eficiente și fiabile, montaj asigurat de profesioniști, garanție și service post-garanție.

            Pentru protecția persoanelor, a clădirilor și a investițiilor, până la urmă, trapele de desfumare care implementează tehnologii de ultimă oră sunt soluții moderne și fiabile de protecție la incendii, sisteme care permit intervențiile facile și eficiente.