ALRO investește încă 15 milioane de euro în trei noi proiecte

ALRO S.A. (BVB: ALR, “Compania” sau “ALRO”), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, a aprobat demararea a trei noi proiecte de investiții, în valoare de 15 milioane de euro, care vizează decarbonizarea procesului tehnologic si creșterea competitivității, în paralel cu alinierea la cele mai noi cerințe și recomandări în domeniul protecției mediului.

„În ultimii 20 de ani, am implementat un program complex de investiții pentru transformarea ALRO într-un producător de aluminiu cu valoare adăugată mare și foarte mare, ale cărui operațiuni au un impact redus asupra mediului înconjurător”, a declarat Gheorghe Dobra, Director General al ALRO.

„Proiectele pe care le demarăm acum au rolul de a reduce emisiile de carbon prin generarea unei cantitati de energie regenerabila atat de necesara activității Companiei, dar mai ales de a reduce considerabil amprenta de carbon pentru operatiunile noastre din Turnatorie. Cel de-al treilea obiectiv ne va susține strategia pe termen lung și eforturile constante de a ne diversifica portofoliul de clienți și de produse în concordanță cu cerințele pieței”, a adăugat Dobra.

În urma aprobării revizuirii Programului de Investiții ALRO 2023 în Adunarea Generală Ordinară a acționarilor Alro S.A., Compania a aprobat demararea in acest an, a unei investiții pentru creșterea eficienței energetice a sistemului de alimentare cu energie electrică prin instalarea unei centrale fotovoltaice în incinta ALRO, în conformitate cu strategia privind reducerea emisiilor de carbon aferente proceselor sale.

După implementarea proiectului, constând in instalarea unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 1500 KW și a două stații de încărcare, ALRO va utiliza întreaga cantitate de energie produsă, ceea ce va contribui la majorarea procentului de energie verde utilizată în procesele tehnologice și la reducerea impactului de carbon al acestora, promovând astfel producția de aluminiu verde green aluminium).

Având în vedere angajamentul pe care ALRO și l-a asumat în privința prioritizării sustenabilității activităților sale și a reducerii impactului asupra mediului, unul din cele trei proiecte incluse în Programul revizuit de Investiții este Extinderea Stației de tratare gaze din Turnătorie cu instalațiile de turnare bare și sârmă, care va avea ca rezultat evacuarea și epurarea  controlată a gazelor arse de la toate cuptoarele din Secția Turnatorie, în vederea încadrării în
noile niveluri pentru emisiile în atmosferă provenite din topirea, tratarea metalului topit și turnarea metalului în industria aluminiului primar.

Pe lângă aceste proiecte, Compania a demarat procedurile de contractare a echipamentelor aferente proiectului Dezvoltarea portofoliului de produse ALRO care implică achiziționarea și instalarea unor echipamente de debitare și frezare a plăcilor de aluminiu cu ajutorul cărora va crește gradul de prelucrare a metalului, astfel încât să se obțină produse semifabricate complexe cu valoare adăugată mare, pentru aplicații sofisticate din domeniul aeronautic și auto.

Acest proiect va duce la creșterea competivității ALRO pe piețele de profil prin conformarea cu cerințele clienților în ceea ce privește forma, dimensiunile, compoziția materialului etc.