Avant Airports și Automagistral-Pivden vor construi un aeroport la Alexeni, Ialomița

După o lungă perioadă în care fostul aerodrom militar Alexeni a fost inactiv, și după multiple eforturi de transfer către domeniul public al județului Ialomița și de concesionare, Consiliul Județean Ialomița a semnat contractul de concesiune pentru Aeroportul Alexeni.

Prin procesul de licitație pentru concesionarea bunurilor proprietate publică pentru construirea și operarea Aeroportului Alexeni, oferta depusă de Asocierea Avant Airports SRL din Târgu Mureș și Societatea Automagistral-Pivden SRL (Ucraina) a fost declarată câștigătoare.

Acest eveniment marchează o etapă crucială în dezvoltarea infrastructurii aeroportuare din regiunea Sud-Muntenia, oferind potențialul de a deveni un hub aeroportuar modern și eficient. Cu o investiție estimată la 400 de milioane de euro și un plan de implementare pe o perioadă de patru ani, proiectul propus va aduce beneficii semnificative comunității, inclusiv o redevență anuală de aproximativ 2 milioane de lei pentru Consiliul Județean Ialomița.

Aeroportul Alexeni este conceput să devină primul aeroport privat din România, situat strategic la doar 66 de kilometri de București, și va servi drept punct de acces către regiunea Sud-Muntenia și dincolo de aceasta. Viziunea proiectului este de a crea un hub aeroportuar de ultimă generație, care să ofere o experiență de călătorie memorabilă și să contribuie la dezvoltarea economică și a conectivității regionale.

Pe lângă facilitățile aeroportuare, proiectul propune construirea unui hotel, a unei stații de tren în colaborare cu CFR, dezvoltarea zonelor de agrement și conferințe, precum și implementarea unui parc fotovoltaic și a unui sistem de gestionare a deșeurilor. Aceste inițiative urmăresc să ofere o infrastructură modernă și sustenabilă, capabilă să susțină creșterea economică și mobilitatea în regiune.

Semnarea acestui contract reprezintă rezultatul unui efort susținut de mai mulți ani și deschide calea către oportunități noi și promițătoare pentru județul Ialomița și întreaga sa comunitate.