Nord Conforest va construi un ansamblu cu opt etaje și o biserică pe strada Fabricii de Zahăr, Cluj-Napoca

Nord Conforest va construi un ansamblu rezidențial cu opt etaje și un lăcaș de cult pe terenul de pe strada Fabricii de Zahăr din Cluj-Napoca, unde se găsesc în prezent construcții industriale și depozite.

Proiectul este în prezent în faza de consultare publică. Proiectanții susțin că Strategia integrată de dezvoltare urbană a Clujului încurajează relocarea activităților industriale în afara localităților, motiv pentru care transformarea platformelor industriale din nordul orașului în zone mixte este o necesitate.

Conform proiectului propus, se va construi un complex rezidențial format din două clădiri cu opt etaje și un spațiu comun la parter destinat supermarketului, serviciilor și birourilor. Accesul auto și pietonal va fi asigurat de străzile Câmpul Pâinii și Ghioceilor, iar parcările vor fi amenajate într-un parking subteran.

Pe o altă parcelă, se va ridica un imobil similar, inclusiv un lăcaș de cult, având la parter spații destinate învățământului, serviciilor și birourilor. Accesul auto se va face de pe strada Ghioceilor, iar accesul pietonal din străzile Câmpul Pâinii și Ghioceilor, cu parcarea autovehiculelor într-un parking subteran.

Lăcașul de cult va fi însoțit de o piațetă și spații verzi cu acces semipublic. Motivul amplasării acestuia pe această parcelă este planificarea desființării bisericii Sfinții „Ioachim și Ana” din apropiere, din cauza unui proiect de dezvoltare a infrastructurii rutiere.

O preocupare majoră rămâne gestionarea zgomotului de la calea ferată, având în vedere proximitatea imobilelor. Deși în comisia de urbanism s-a propus inițial construirea exclusiv a clădirilor de birouri, această sugestie nu a fost acceptată de beneficiari.

Proiectul este dezvoltat de Nord Conforest, companie deținută de frații Așchilean, care au obținut mai multe contracte de la Primăria Cluj-Napoca pentru diverse proiecte de infrastructură și urbanism. Cifra de afaceri a companiei în anul 2022 a fost de 92,107,952.00 RON, cu un profit de 4,835,515.00 RON, înregistrând o creștere de 24.82% față de anul precedent, cu un număr de 205 angajați în anul 2022.