Cluj-Napoca investește într-o fabrică de hidrogen: 71 milioane de lei pentru un viitor sustenabil

Municipalitatea Cluj-Napoca, în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), investește 71 milioane de lei fără TVA într-un proiect ambițios de producție a hidrogenului verde. Fondurile europene vor susține acest proiect, care va marca o premieră națională – construirea unei fabrici de hidrogen în Cluj-Napoca, cu scopul de a sprijini tranziția către un transport public mai sustenabil și dezvoltarea unei economii ecologice.

Fabrica va fi amplasată în incinta depoului Companiei de Transport Public (CTP) de pe strada Plevnei și va avea o capacitate de producție de 1.024 kg de hidrogen pe zi, suficient pentru a alimenta o flotă de autobuze pe hidrogen, precum și pentru a furniza hidrogen Regiei Autonome de Termoficare Cluj-Napoca, care intenționează să îl utilizeze pentru producerea agentului termic.

Profesorul Bogdan Varga, coordonatorul proiectului și expert la UTCN, a explicat că procesul se află într-o fază avansată, fiind deja obținut avizul pentru racordarea locației la rețeaua electrică. În prezent se lucrează la caietul de sarcini pentru licitația publică, iar fabrica ar putea deveni funcțională în termen de 18 luni de la semnarea contractului, cu estimarea ca prima moleculă de hidrogen să fie produsă până la sfârșitul anului 2026.

Proiectul face parte dintr-o inițiativă mai largă a Cluj-Napoca de a deveni un lider național în utilizarea hidrogenului pentru mobilitatea ecologică. Comparativ cu alte orașe din România, cum ar fi Galați, care se află încă la stadiul de planificare, Cluj-Napoca este deja mult mai avansat, cu un proiect concret de fabrică de hidrogen și o flotă de autobuze pe hidrogen în plan.

Pe lângă fabrica de hidrogen, Cluj-Napoca este implicat în cercetarea soluțiilor de mobilitate cu hidrogen prin parteneriate internaționale. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca face parte din HUB-ul regional Ro-HydroHub, alături de alte instituții de prestigiu, în cadrul unui proiect național de 130 milioane de euro, destinat cercetării tehnologiilor pentru producția, stocarea și utilizarea hidrogenului.

Fabrica va fi dotată cu instalații de electroliză care vor produce hidrogen verde, utilizând surse regenerabile de energie. Capacitatea de producție anuală va fi de 153,3 tone de hidrogen, iar costul mediu de producție va fi de aproximativ 69 de lei pe kilogram pe o perioadă de 25 de ani.