Piața construcțiilor din România se confruntă cu probleme mari: volumul lucrărilor a scăzut cu aproape 6% anul trecut, iar numărul insolvențelor a depășit 1.500 de companii. Provocările actuale, dar și posibile soluții de depășire ale acestora au fost dezbătute și analizate în cadrul celei de a doua ediții a FORECAST Brunch, eveniment organizat recent de platforma Vindem-Ieftin.ro, care a reunit actori importanți din acest sector.
„Intervențiile haotice ale autorităților descurajează antreprenorii din construcții, deja încercați de criza de materiale, blocajele de pe căile de transport și taxele toxice ascunse în Green Deal. Nu este normal ca statul să amâne luni de zile plățile pentru lucrări, emiterea avizelor sau returnarea TVA-ului, în timp ce producătorii și constructorii plătesc salarii, energie și taxe. Trebuie să schimbăm această relație unilaterală prin dialog real, transparent și constructiv”, a declarat Cosmin Răileanu, fondatorul Vindem-Ieftin.ro, în deschiderea FORECAST Brunch 2025.
Evenimentul a adus laolaltă jucători relevanți din întregul lanț, de la producători, distribuitori și integratori, la specialiști tehnici și consultanți, care au prezentat și analizat problemele reale din piață, dar și posibilele soluții de depășire a acestora.
Iată principalele declarații făcute în cadrul FORECAST Brunch 2025:
- Cristian Găvan, fondator MAM Bricolaj: „Industria materialelor de construcții trebuie să se apropie de client, iar digitalizarea ne poate ajuta enorm în asta. Dar avem nevoie și de o schimbare de mentalitate. Nu mai putem construi business-uri în tăcere, izolare sau suspiciune reciprocă.”
- Lucian Toader, fondator Altreal.ro: „Viitorul va fi al comunităților energetice, deja dezvoltate în alte țări – care stochează, folosesc și vând altor consumatori producția proprie de energie regenerabilă – și sunt independente energetic în proporție de 80%.”
- Tamas Torok, fondator RVS Energy: „Ne dorim ca UAT-urile să devină complet independente energetic. Avem know-how, avem echipe, avem proiecte pilot în derulare. Industria trebuie să fie parte activă în această tranziție verde.”
- Gică Molnar, director vânzări TeraSteel: „Va fi tot mai greu să producem fără să respectăm norme stricte de sustenabilitate, eficiență energetică, trasabilitate. Costurile cresc, piața devine mai competitivă, iar singura soluție este să investim în inovare și să fim flexibili.” În cadrul evenimentului, compania a anunțat și că va deschide o nouă fabrică la Lehliu-Gară.
- Florin Enache, Brand Ambassador Equitone: „E nevoie să punem mai mult accent pe consultanță. Să încetăm să vindem doar produse și să începem să oferim soluții. Clientul are nevoie să înțeleagă, să compare, să decidă informat. Iar pentru asta, noi trebuie să fim parteneri, nu doar vânzători.”
- Andrei Petru, director de dezvoltare la DEKRA România, a evidențiat lipsa de reglementări funcționale și blocajele legislative: „Vorbim de spitale, școli, clădiri administrative. Nu există bugete de mentenanță, nu există responsabilitate. Este o problemă sistemică, care afectează direct siguranța cetățenilor.”
- Iulian Bucur, director vânzări Caretta: „Am început să vorbim despre valoare, nu doar despre preț. Oferim soluții tehnice complete, nu doar materiale. Este un pas necesar și corect.” Compania a anunțat cu această ocazie și achiziția a două noi fabrici la Craiova și Ploiești.
În cadrul dezbaterii au mai intervenit Andrei Silvășanu, fondator Project Terra, care a anunțat lansarea platformei Team Terra, Ruben Ursachi (Ursachi RSP Group), Marian Teodorescu și Romică Merauță (BuildONE), Ștefan Pastia (co-fondator compania româno-canadiană inoSolar), Ruben Perju (NCLAV), Cristina Szigyarto (Prefcon), Tiberiu Stoica (JTS Instal Construct), Raluca Tăutu (ARKIA) și Alexandru Chirilă (One Concept Distribution).
Printre subiectele abordate s-au numărat și presiunea tot mai mare a reglementărilor europene, necesitatea optimizării costurilor cu ajutorul tehnologiei, birocrația în creștere, deficitul de personal calificat, lipsa comunicării eficiente între client și prestator etc.
„FORECAST Brunch 2025 a fost nu doar un eveniment de networking, ci o platformă de schimb de idei și un catalizator pentru acțiuni comune. Evenimentul a adus împreună lideri ai industriei care au vorbit deschis despre probleme reale, dar mai ales despre soluții. Este un pas important spre o industrie mai responsabilă, mai transparentă și mai conectată la nevoile clientului final”, a subliniat Cosmin Răileanu.
Cea de a doua ediție a evenimentului FORECAST Brunch a fost organizată pe 27 martie de către Vindem-Ieftin.ro în parteneriat cu Altreal.ro, unica platformă care conectează furnizori de sisteme fotovoltaice cu beneficiarii lor și le oferă consultanță și evaluări imparțiale.