VELUX reduce emisiile de CO₂ și accelerează inițiativele de circularitate și biodiversitate

VELUX Group, unul dintre cei mai importanți producători de feronerie de mansardă, a anunțat progrese semnificative în cadrul angajamentului său pentru reducerea emisiilor de CO₂ și sustenabilitate. În 2024, compania a reușit să reducă emisiile operaționale cu 11%, atingând o scădere totală de 60% față de anul de referință 2020. Aceste rezultate sunt în conformitate cu obiectivul pe termen lung al VELUX de a atinge neutralitatea emisiilor operaționale până în 2030.

Reducerea emisiilor operaționale (scope 1 și 2) este atribuită tranziției către surse de energie regenerabilă și îmbunătățirii eficienței energetice în unitățile de producție. Emisiile de CO₂ au scăzut de la 52.000 de tone în 2020 la 21.000 de tone în 2024. De asemenea, VELUX a înregistrat progrese și în reducerea emisiilor din lanțul său de aprovizionare (scope 3), cu o scădere moderată la 1.153.000 de tone CO₂e. Aceste rezultate sunt susținute de integrarea materialelor cu emisii reduse de carbon în produsele sale și de un parteneriat pe termen lung cu ArcelorMittal, un furnizor de oțel cu emisii de carbon scăzute.

Circularitate și biodiversitate, priorități pentru viitor

În ceea ce privește inițiativele de circularitate, VELUX a lansat patru proiecte pe piețe diferite în 2024, care vizează extinderea acestei abordări la scară largă în viitor. Proiectele testeză modele circulare de afaceri, inclusiv colectarea produselor uzate și servicii de recondiționare. În paralel, VELUX și-a accelerat eforturile pentru protejarea biodiversității, considerată esențială pentru sănătatea ecosistemelor și pentru succesul pe termen lung al afacerii. În 2024, compania a dezvoltat o metodologie pentru evaluarea biodiversității la locațiile sale, realizând evaluări inițiale în Danemarca, Polonia, Italia și Ungaria.

Lars Petersson, CEO al VELUX Group, a subliniat că promovarea circularității și protejarea biodiversității sunt fundamentale pentru decarbonizarea industriei construcțiilor: „Ne dorim să promovăm agenda circularității împreună cu partenerii noștri și să contribuim la decarbonizarea industriei construcțiilor”, a declarat Petersson, adăugând că următorul pas va fi implementarea principiilor circulare în toate aspectele activității companiei.

Premii și angajamente suplimentare

Pe lângă progresele din domeniul emisiilor de CO₂, VELUX a obținut pentru al doilea an consecutiv ratingul de aur din partea EcoVadis, o organizație globală de evaluare a sustenabilității. De asemenea, compania a aderat la inițiativa EV100, mărind cu 10% ponderea vehiculelor electrice din flota sa în 2024. VELUX și-a stabilit și un nou obiectiv privind intensitatea energetică, vizând o reducere de 56% față de 2015 până în 2030.

În ceea ce privește implicarea socială, VELUX susține proiectul „Children’s Living Places” derulat de SOS Children’s Villages Denmark, care sprijină reforma sectorului de îngrijire a copiilor din Ucraina și reconstrucția locuințelor pentru familii adoptive, bazându-se pe principii de sustenabilitate.