Aproape 40% din locuinţele din România au nevoie de reparaţii

Aproape 40% din casele şi blocurile din mediul urban au nevoie de reparaţii, iar jumătate dintre aceste reparaţii sunt considerate urgenţe, relevă un studiu realizat de IRSOP pentru BCR Banca pentru Locuinţe. În România sunt în prezent în jur de 7,5 milioane de gospodării.

Potrivit sursei citate, circa 68% dintre cei intervievaţi dorec să demareze proiecte de îmbunătăţire locativă în următorii 5 ani, iar circa 37% intenţionează să facă acest lucru în următoarele 12 luni.

Cele mai frecvente planuri de îmbunătăţiri locative pentru următorii 5 ani vizează renovarea locuinţei (29%), cumpărarea unei locuinţe noi (23%), cumpărarea unei case la ţară (23%), izolarea termică (23%), reparaţii la instalaţiile sanitare sau electrice (21%), achiziţionarea unei centrale termice (16%), diverse lucrări la acoperiş sau terasă (15%), construirea unei case (13%), reparaţii la structura de rezistenţă (11%), cumpărarea unui teren (9%), extinderea locuinţei actuale (8%).

Din punct de vedere al resurselor de finanţare a investiţiilor locative, 68% au planuri de investiţii locative în următorii 5 ani, procentul fiind în creştere faţă de cel înregistrat în anul 2014 şi care era de 56%. Totodată, 25% spun că au fonduri rezervate pentru investiţii locative, numărul acestora din urmă fiind în scădere faţă de cel înregistrat în urmă cu un an şi care era de 29%.