Adeplast: Românii sunt prea săraci ca să renunţe la polistiren.Termoizolarea trebuie făcută însă cu polistiren agrementat şi nu cu muncitori începători

Când vine vorba de termoizolare, pentru o bună parte a populatiei poate fi fără rost discutia de a renunţa la polistiren şi a alege alte materiale termoizolatoare, şi asta pentru simplul fapt că polistirenul, dacă este conform iar lucrările sunt executate de montatori profesionişti, e un material sigur şi e mai ieftin decât altele, susţin reprezentanţii Adeplast.

Problema e însă că de la ce se întâmplă în realitate până la ce trebuie să fie… e cale lungă. Şi asta nu o spunem doar noi ci şi reprezentanţi ai diverselor organizaţii care susţin sau chiar produc polistirenul. Să exemplificăm aici tocmai cu reprezentanţi ai ROMEPS, o importantă asociaţie locală de producători de polistiren expandat, care atrăgeau răspicat atenţia într-o recentă conferinţă de presă, că există cazuri nenumărate în care polistirenul se foloseşte cu totul inadecvat, nu se respectă indicaţiile de utilizare (grosime, calitate produs, interior/exterior etc) şi, nu de puţine ori, executanţii sunt nepricepuţi şi nesupravegheaţi. Iar pentru acest lucru nu sunt vinovaţi producătorii.

Polistirenul expandat (EPS) care trebuie să intre in componenta termosistemelor este astazi un produs ignifugat care nu întretine arderea, atrag atenţia cei de la Adeplast. “Atâta vreme cât ţările mult mai dezvoltate şi mai bogate au folosit şi folosesc în continuare preponderant polistirenul, este o aberaţie să credem că noi, care – din păcate – suntem de 5 ori mai săraci, ne permitem să folosim un material de două ori mai scump decât cel pe care îl folosesc ei”, susţin cei de la Adeplast.

Dacă e să folosim aceleaşi cuvinte, la fel de aberant ar fi, susţinem noi, să încurajăm doar utilizarea polistirenului sau doar utilizarea de vată bazaltică sau orice alt material din termosistem în dauna altor materiale termoizolatoare mai scumpe sau mai ieftine.

Cel mai important e ca materialele să fie utilizate conform, cu executanţi profesionişti sau măcar supravegheaţi de oameni care se pricep iar proprietarii să aleagă în cunoştinţă de cauză şi… în funcţie de buzunar.