Arctic Găeşti va construi o fabrică de 100 de milioane de euro dacă va primi ajutor de stat

Compania Arctic Găeşti, care activează pe piaţa de producţie electrocasnice, intenţionează să construiească o fabrică de circa 100 milioane de lei dacă va primi ajutor de la statul român, conform unui document al societăţii.
Noua unitate va produce maşini de spălat, o premieră în România după dispariţia brandului Albalux.

Conform ZF, Arctic realizează pe piaţa locală doar frigidere şi congelatoare. Arctic, cel mai mare producător de electrocasnice din România, a realizat în 2014 în fabrica pe care o deţine pe piaţa locală la Găeşti, în judeţul Dâmboviţa circa 1,9 milioane de frigidere, din care 1,6 milioane au luat drumul exportului.

Produsele „made in Romania” au ajuns în 60 de ţări de la nivel mondial. Fabrica din Găeşti are însă o capacitate totală de producţie de 2,6 milioane de unităţi. După capacitatea de producţie, fabrica din Găeşti este cea mai mare din Europa continentală şi a doua cea mai mare de pe bătrânul continent, după cea a grupului Arcelik de la Eskisehir.

Arctic este la rândul său deţinut de grupul turc Acelik din 2002. De la preluare până astăzi grupul a investit peste 110 milioane de euro, cea mai recentă investiţie fiind finalizată în 2013. Aceasta a avut o valoare de 21,9 mil. euro (din care 10 mil. euro ajutor de stat) şi a presupus creşterea capacităţii de producţie a fabricii din Găeşti cu circa un sfert.