În ce situaţie se află lucrările la tronsoanele de autostradă din Ardeal

Directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri din România (CNADNR), Cătălin Homor e dezvăluit ce se va întâmpla în perioada următoare pe segmentul de autostradă demolat.
„Având în vedere calendarul de acţiuni al CNADNR pe care l-am stabilit odată cu preluarea mandatului cu privire la execuţia lucrărilor pe autostrăzile din România, pentru respectarea acestuia, am fost şi am văzut şantierele din zona Transilvaniei. Până la finele lunii februarie, aşa după cum am mai spus, trebuie demarată în paralel licitaţia pentru expertiza întregului lot 3 din Autostrada Orăştie – Sibiu, cât şi lansarea licitaţiei pentru refacerea zonei afectate. În vederea definitivării măsurilor ulterioare, am convocat o echipă lărgită de specialişti pentru inventarierea degradărilor. Prin această inspecţie, pe care am efectuat-o zilele acestea, am vrut să avem rezultate clare cu privire la situaţia defectelor existente la momentul actual, ce au putut fi constatate vizual. Expertiza ce va fi demarată va o radiografie în urma căreia vor fi trase concluzii legate de calitatea lucrărilor executate”, a spus Homor.

Referindu-se la şantierul autostrăzii Gilău – Nădăşelu şeful CNADNR a spus: Acest tronson este realizat în proporţie de peste 50% la nivel de corp de autostradă iar pasajele sunt în diferite faze de execuţie. O problemă care întârzie finalizarea tronsonului de autostradă este defrişarea unei suprafeţe de pădure”.

Despre lotul 4 din autostrada Sebeş – Turda, cu o lungime de 18 km, Homor a spus că este realizat în proporţie de peste 40%. În ceea ce priveşte lotul 3 din autostrada Sebeş – Turda, cu o lungime de 12 km, unde sunt foarte multe lucrări de artă, stadiul lucrărilor este de 40%.

„Chiar dacă am fost informat cu privire la situaţiile existente pe şantiere, acum le-am văzut cu ochii mei. Le-am cerut constructorilor să ţinem o legătură cât mai strânsă în vederea rezolvării problemelor şi deblocării acestora. După ce la nivelul instituţiilor implicate s-a intensificat activitatea în vederea armonizării legislaţiei şi obţinerea avizelor necesare derulării proiectelor de infrastructură, chiar ieri, au fost adoptate două hotărâri de guvern. O Hotărâre pentru declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată aflate pe o secțiune a traseului Autostrăzii Brașov – Tg. Mureș – Cluj – Oradea, respectiv secțiunea 2A Ogra – Câmpia Turzii, precum și fondurile necesare pentru plata despăgubirilor. Printr-o altă Hotărâre, Guvernul a aprobat declanșarea procedurilor de expropriere pentru 366 de imobile proprietate privată de pe Secțiunea 3A, subsecțiunea 3A1 și 3A2, pe teritoriul localităților Gilău și Gârbău, din județul Cluj, de pe coridorul proiectului Autostrăzii Brașov -Tg. Mureș – Cluj – Oradea”, a spus Homor.