Comisia Europeană finanțează construcția centurii ocolitoare a Sucevei

Comisia Europeană a aprobat prima etapă a unui proiect major în valoare de aproximativ 52 de milioane de euro, din care aproape 44 de milioane de euro din Fondul de coeziune, pentru construcţia şoselei de centură a municipiului Suceava, se arată într-un comunicat al executivului european.

Proiectul va fi derulat în regiunea de dezvoltare Nord-Est a României, iar şoseaua de centură este parte a reţelei centrale TEN-T. „Investiţiile prin fondurile structurale în sisteme de transport rămân o prioritate pentru Comisia Europeană. Este şi cazul centurii ocolitoare a municipiului Suceava, care va asigura conexiuni mai bune pentru transportul local şi internaţional, ajutând în acelaşi timp participanţii la trafic să circule în siguranţă, dar şi să economisească timp”, a declarat Corina Creţu, comisarul pentru politică regională.

Acest proiect este cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial „Transport” al României, în cadrul axei prioritare 1 „Modernizarea şi dezvoltarea axelor prioritare TEN-T în scopul dezvoltării unui sistem de transport durabil şi integrării acestuia cu reţelele de transport ale UE”.

Lucrările la şoseaua de centură a Sucevei au început în anul 2008 şi ar fi trebuit să fie finalizate în anul 2012. Varianta de ocolire a Sucevei are aproape 13 kilometri, iar pe traseu sunt 16 poduri şi 48 de podeţe, investiţia fiind de circa 46,5 milioane de euro. Deşi au trecut aproape opt ani de la începerea investiţiei, numeroase scandaluri, neasigurarea finanţării sau rezilierea contractului iniţial au făcut ca investiţia să nu fie terminată nici până în momentul de faţă. Singurul tronson finalizat este cel de la intersecţia cu DN 17 (în Şcheia) şi până la intersecţia cu DN 2 (la Pătrăuţi), cu o lungime de 5,5 kilometri. Primele două tronsoane, cu o lungime totală de 7,285 kilometri, sunt în conservare, însă pe aproape tot traseul se poate vedea faptul că au apărut deja fisuri în carosabil, din cauza alunecărilor de teren.