Sanex a investit 1,9 milioane de euro într-o instalație de reducere a consumului de gaze la fabrica din Cluj-Napoca

Producătorul de plăci ceramice Sanex, parte a grupului Lasselsberger, a finalizat, la aproape 10 luni de la demararea lucrărilor, noua infrastructură din cadrul unităţii de producţie din Cluj-Napoca, în incinta căreia se regăseşte un nou atomizor performant ce permite îmbunătăţirea performanţei ecologice a companiei şi creşterea competitivităţii producţiei, se arată într-un comunicat de presă.

Achiziţia şi implementarea noului echipament fac parte din proiectul „Greener production and management processes in the ceramic tiles industry in Romania – Green industry – Romania” („Responsabilitatea faţă de mediu în producţie şi managementul proceselor în industria de plăci ceramice din România – Industrie Verde – România”), proiect co-finanţat din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, în cadrul domeniului de finanţare Inovare Verde în Industria din România.

Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la aprox. 1,9 milioane Euro, din care asistenţa financiară nerambursabilă contractata, 690.000 euro. Pe parcursul primelor patru luni de lucrări, compania s-a axat pe construirea infrastructurii necesare montării utilajului şi a fundaţiei ce suportă clădirea care îl adăposteşte, ultimele şase luni din proiect fiind alocate montării efective a corpului atomizorului, precum şi construcţiei clădirii care îl înconjoară, structura acesteia atingând o înălţime de aproximativ 25 metri.

Peter Molnar, directorul general al Sanex, a declarat că, datorită noului atomizor, consumul de gaze naturale în procesul de uscare prin pulverizare va fi redus cu până la 18%, în timp ce capacitatea de uscare se va majora cu 40%. Astfel, va creşte eficienţa resurselor şi se diminuează amprenta ecologică.

Totodată, prin acest proiect, Sanex urmăreşte şi creşterea gradului de conştientizare a problemelor legate de mediu şi calitate în rândul angajaţilor şi vizează, pe termen lung, sustenabilitatea financiară, de mediu şi socială a companiei.