Tunelul rutier de sub orașul Râșnov este gata

La finele acestei săptămâni va fi inaugurat, la Râșnov, un tunel rutier de 316 metri ce va străbate centrul localității. Acesta va transfera în subteran traficul auto din zona istorică a orașului iar centrul localității va deveni pietonal.

Investiţia a fost de 15,5 milioane de lei din bani accesați prin fonduri europene. În centrul istoric au avut loc lucrări ample, care au presupus excavări pe o suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi, până la opt metri adâncime, pentru a se construi tunelul şi o parcare subterană cu 100 de locuri. De asemenea, cablurile au fost introduse în subteran, stâlpii de iluminat public au fost înlocuiţi cu lampadare prinse de clădiri, iar Piaţa Unirii a fost pavată.

Aici vor fi amplasate fântâni arteziene, mobilier stradal şi o scenă pentru evenimente.

Toate cablurile de pe stâlpi au fost coborâte în subteran. Inclusiv stâlpii de iluminat public au dispărut şi au fost înlocuiţi cu lampadare prinse de case. Lucrările pentru reabilitarea şi modernizarea întregului centru au fost extrem de complexe, având în vedere că s-a excavat pe o suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi, până la 8 metri adâncime, pentru a face loc tunelului subteran şi unei parcări de 100 de locuri sub pământ.

Piaţa Unirii din Râşnov a fost pavară, iar aici vor fi amenajate fântâni arteziene, mobilier stradal şi va fi montată şi o scenă pentru evenimente. Turiştii vor putea sta liniştiţi pe o bancă pentru a admira Cetatea Râşnov şi se vor putea plimba în centrul istoric fără să mai fie deranjaţi de maşini. Realizarea proiectului nu a fost una lipsită de probleme. Firma care a licitat iniţial lucrarea în 2013 nu a făcut absolut nimic, astfel că la finele anului 2014, Primăria Râşnov a reziliat contractul şi a căutat un nou constructor. În final, investiţia a fost realizată asocierea de firme formată din austricecii de la Bilfinger Baugesellschaft GmbH şi românii de la Scorillo Intercom SRL Braşov.