Uzina de Materiale Fotosensibile de la Azomureș Tg. Mureș a fost renovată și va servi drept spațiu cultural

Uzina de Materiale Fotosensibile de pe platforma Azomureș Tg. Mureș a fost renovată, după 13 ani de la oprirea producției, și va fi redeschisă dar nu pentru a produce peliculă ci va servi drept spațiu cultural. Uzina are o suprafață de 7 hectare, deține numeroase hale şi o clădire centrală de mari dimensiuni, pentru care se caută parteneri pentru dezvoltarea de afaceri, scrie România Liberă.

Începând din anii ’80, Uzina de Materiale Fotosensibile Azomureş a fost brandul fotografic al României, însă în era digitalizării secţia Foto a Azomureş s-a dovedit nerentabilă şi a fost închisă în anul 2003.

Conducerea Azomureş nu a găsit un cumpărător pentru această clădire aflată în stare bună de conservare, iar demolarea ar costa extrem de mult, întrucât a fost proiectată de către japonezii de la Fujitsu să reziste la un cutremur de 9,4 grade pe scara Richter, compania a decis să transforme o serie de spaţii pentru organizarea de manifestări culturale.

În urma unei investiţii de circa 15.000 de euro, compania a renovat o hală care va găzdui Arhiva Fotografică a AGERPRES, expoziţia de pictură şi concertul Academiei Sighişoara, acestea fiind primele acţiuni care se vor derula aici după 13 ani.

Secţia de materiale fotosensibile a societăţii Azomureş Târgu Mureş a fost singurul producător român de produse şi filme foto. Până în 1989, filmele foto marca Azomureş au dominat piaţa românească de profil, producţia cinematografică din România este imprimată pe aceste filme, iar clinicile sau secţiile de radiologie din spitalele româneşti foloseau produsele fabricate la Târgu Mureş, mai scrie România Liberă.