CBRE: Stocul de birouri de clasa A a depășit 1 milion de metri pătrați în București

CBRE România a realizat raportul pieţei de birouri pe primul semestru al anului 2016 care aduce date semnificative despre tranzacţiile şi tendintele pieței imobiliare din România. Astfel, potrivit datelor, cererea totală în al doilea trimestru din 2016 a fost de 100,700 mp, în timp ce pe întreg semestrul acestui an, s-a ridicat la 205,500 mp, reprezentând 86% faţă de cererea totală din întregul an 2015 şi cu 40% mai mult faţă de primul semestru al anului trecut.

Raportul CBRE mai relevă că pe trimestrul al doilea din 2016 cererea neta de spaţii de birouri, care include preinchirierile, cererile noi şi extinderile, a fost de 76.000 mp, cu o pondere de peste 75% din cererea totală. Raportată la primul semestru din 2016, cererea netă a fost de 136.000 mp, ceea ce reprezintă două treimi din cererea totală în aceeași perioadă. “Toate aceste date conturează un tablou dinamic al pieței imobiliare în 2016; de aceea, suntem optimiști, privim cu încredere faptulca economia în ansamblu va aduce creșteri semnificative și în urmatoarea perioadă din an”, afirmă Mihai Păduroiu, Head of Advisory&Transaction Services | Investor Leasing | Office, CBRE România.

Una dincele mai importante date din raportul CBRE este cea privind stocul de birouri; pentru prima dată în România, sunt peste 1 milion de metri pătraţi de spaţii de birouri de clasa A în Bucureşti. Stocul total de spaţii de birouri la sfârșitul primului semestru este de 2,49 milioane mp. “Există un număr mare de cerinţe ferme, reprezentate exclusiv, în curs de tranzacţionare, acum, pe piaţă, multe extinderi, cerere nouă de spaţii de birouri. De aceea, apreciem că cererea totală va rămâne la nivelurile constante de acum în următoarele trimestre din 2016 şi va ajunge la aproximativ 350.000- 400.000 mp”, mai spune Mihai Păduroiu.

CBRE a intermediat în trimestrul al doilea din 2016 aproximativ 20.000 mp – reprezentând proprietari şi chiriaşi în Bucureşti şi în întreagă ţară. Datele CBRE mai arată că în al doilea trimestru al acestui an s-aulivrat 80,600 mp de birouri de clasa A în patru clădiri din Bucureşti – trei dintre ele situate în zona de Nord: Globalworth Tower și Gara Herăstrău Office Building (dezvoltat de Globalworth), ultima fază din Green Court Bucharest (dezvoltat de Skanska) şi o clădire în zona de Centru: George Enescu Office Building (dezvoltat de Jupiter Group).

Până la sfârșitul acestui an se vor mai livra aprox. 234,000 mp (95% fiind birouri de clasa A). Mai mult de jumătate din stocul nou anunțat până la sfârşitul lui 2016, respectiv 61%, este localizat în Pipera, 21% în West şi 15% în Centre Business District.

Rata de neocupare a spațiilor de birouri la jumătatea acestui an a scăzut cu 1% faţă de aceeași perioadă a anului trecut, fiind situată la 11.9% ; pentru cladirile de clasa A, rată de neocupare este 5.8%, iar pentru cele de clasa B este 16.3%.

Cel mai activ sector în închirierile de spaţii de birouri continuă să fie IT&C – cu o pondere de 46% din cererea totală pe trimestrul al doilea şi cu aproape jumătate (49%) din cererea totală de pe întreg semestrul întâi al lui 2016. Datele CBRE remarcă şi dinamica sectorului financiar, care înregistrează o cotă de 22% din totalul cererilor de spaţii de birouri pe trimestrul al doilea şi de 17% raportată la primulsemestru al acestui an.