Centurile ocolitoare pentru Comarnic și Bușteni vor fi gata în 2018

Centurile ocolitoare pentru Comarnic și Bușteni, care vor ajuta la decongestionarea traficului pe DN1, vor fi gata în 2018, a a declarat directorul general al Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, Cătălin Homor. Totodată, acesta a spus că finalizarea autostrăzii Coamrnic-Brașov va avea loc până în 2021.

CNADNR a lansat procedurile de achiziție pentru cele două variante ocolitoare, iar în septembrie procedurile vor fi finalizate prin semnarea contractelor cu constructorii. „Începând cu noul sezon de construcție, martie-aprilie, în funcție de vreme, se va începe lucrarea. Termenul de execuție este de 12 luni. În 2018 vom avea aceste centuri ocolitoare”, a afirmat șeful CNADNR.

Homor a arătat, totodată, că ideea autostrăzii dintre Comarnic și Brașov nu a fost abanadonată, proiectul urmând a fi finalizat în 2021.

Șeful CNADNR a precizat că toate cele cinci loturi ale autostrăzii Comarnic-Brașov au fost scoase la licitație, iar, în cazul în care august va fi desemnat un câștigător, lucrările la lotul cinci, Râșnov-Cristian, ar putea începe tot în primăvara anului viitor. „Autostrada va fi finalizată integral în 2020-2021. Dacă cineva spune că știe să o facă mai repede este nerealist”, a mai arătat Homor.

Fostul ministru al Transporturilor, Dan Costescu, promitea, în decembrie anul trecut, după preluarea mandatului, că lucrările la autostradă vor începe în luna octombrie a acestui an.
CNADNR a renunțat, în urmă cu un an, la atribuirea contractului de concesiune pentru autostrada Comarnic-Brașov către asocierea Vinci-Strabag-Aktor motivând că ofertantul nu a găsit fondurile necesare, iar finanțarea de la bugetul de stat ar fi afectat poziția bugetară a României.

Lungimea totală a sectorului de autostradă Comarnic – Brașov este de 58 de km, iar valoarea estimată pentru această intervenție este de 997 milioane de euro fără TVA, respectiv 1,237 miliarde de euro cu TVA.