Analiză imobiliară: Nordul și centrul, cele mai căutate zone rezidențiale din Capitală

Un sondaj realizat de către dezvoltatorul imobiliar IMPACT Developer&Contractor cu scopul de a prezenţa tendinţele cumpărătorilor bucureşteni în materie de achiziţionare de locuințe arată că nordul şi centrul capitalei sunt în prezent cele mai căutate zone rezidenţiale. Sondajul a fost desfăşurat în cadrul Târgului Naţional Imobiliar, în perioada 30 septembrie – 2 octombrie, pe un eșantion de 760 de respondenţi.

Întrebaţi în ce zona a capitalei sunt interesaţi să-şi achiziţioneze viitoarea locuinţă, 25% dintre respondenţi au ales zona de nord, aceştia fiind atraşi de beneficii precum proximitatea față de pădurea Băneasa, hub-ul de birouri Pipera – Aviaţiei şi faţă de centre de învăţământ prestigioase din capitală. Pe al doilea loc în topul preferintelorse află zona centrală, aleasă de circa 22% dintre respondenţi, datorită avantajelor precum locaţia centrală şi accesibilitatea mijloacelor de transport, în timp ce următoarele locuri sunt ocupate de zona de sud şi cea de vest, cu un procent de respondenţi de 15% fiecare şi zona de est, aleasă de un procent de 14%. Restul de 10% dintre persoanele chestionate nu au răspuns la această întrebare. Potrivit datelor sondajului, 80% dintre participanţii intervievaţi intenţionează să se mute în mai puţin de un an.

În ceea ce priveşte tipul locuinţei dorite, marea majoritate a potențialilor cumparatori (43%) au optat pentru un apartament cu două camere, în timp ce mai puţin de o treime (24%) vor un apartament cu 3 camere. Procentul celor ce preferă locuinţele mai spaţioase precum apartamentele cu 4 camere sau caseleeste de circa 23%.

Calitatea construcţiei este de asemenea un factor foarte important în luarea deciziei de a achiziţiona o locuință, iar sondajul efectuat arată faptul că marea majoritatea a cumpărătorilor sunt dispuşi să investească mai mulţi bani în achiziţionarea unui apartament de o calitate superioară. Spre exemplu, pentru un apartament cu 2 camere în nordul capitalei, peste jumătate dintre cumpărători sunt dispuşi să aloce un buget de peste 65.000 euro, în timp ce pentru un apartament cu 3 camerein aceeaşi zona, aproximativ 57% ar cheltui un buget de peste 85.000 euro. În cazul apartamentelor cu 4 camere, circa o treime din cumpărători ar alocă o suma de peste 100.000 euro.

“Nordul capitalei este o piaţă rezidentialaaflata la mare căutare, fiind foarte ofertantă din punct de vedere al dezvoltărilor rezidenţiale şi al facilităţilor. Cele mai căutate tipuri de apartamente în această zona suntapartamentele cu 2 camere, cu un procent de 43%, urmate de cele cu 3 camere – circa 19%,în timp ce locuinţele mai spaţioase, precum casele sau apartamentele cu 4 camere sunt preferate de aproximativ o treime dintre respondenţi. Dinamismul vânzărilor în nordul capitalei se resimte şi încadrul proiectului nostru – GREENFIELD, din Băneasa, care a ajuns în prezent la peste 3.000 rezidenţi, fiind cea mai mare comunitate urbană din sectorul 1”,a declarat Bartosz Puzdrowski, CEO IMPACT.

Încadrat pe două lături de pădurile Băneasa şi Tunari, cartierul GREENFIELD este cel mai mare proiect rezidenţial din sectorul 1. Acestaofera clienţilor apartamentele la preţuri începând de la 783 Eur/mp + TVA, un preţ cu 15% mai mic decât media nordului capitalei şi cu o calitate a finisajelor şi a construcţiei mult superioară mediei pieţei. Astfel, preţurile locuinţelor incluzând locurile de parcare şi TVA pornesc de la 66.000 euro pentru apartamentele cu 2 camere, 86.000 euro pentru apartamentele cu 3 camere şi depăşesc uşor 100.000 euro pentru apartamentele cu 4 camere.În primul semestru al acestui an, IMPACT a contractat în GREENFIELD peste 300 apartamente în valoare de 23,85 milioane euro (TVA inclus), acesta fiind cel mai bun rezultat din 2008 până în prezent la 6 luni de activitate. Circa o treime din apartamente sunt vândute prin credit ipotecar, o altă treime prin Prima Casă, iar restul de apartamentelor se vând cu banii jos.

În acest an IMPACT a investit peste 44 milioane euro în lansarea celei de-a treia faze de dezvoltare a cartierului GREENFIELD – Ansamblul Platanilor, care va ocupă o suprafaţă de 10 ha şi va cuprinde 39 de blocuri cu 888 de apartamente şi Parcul Platanilor, amenajat pe o suprafaţă de 6.000 mp, care va dispune de facilităţi pentru întreagă familie, precum locuri de joacă, teren de sport multifuncţional, zona de fitness şi zona de recreere.