Pasajul Piaţa Sudului, realizat în proporţie de 76 la sută

Primăria Municipiului Bucureşti a anunțat că stadiul întregului proiect de execuţie a lucrărilor la Pasajul Piaţa Sudului a ajuns la 76 %. În momentul de faţă lucrările la pasajul rutier şi pasajele pietonale sunt realizate în proporţie de aproximativ 60%. Mai exact, a fost finalizată străpungerea tunelului rutier pe sensul Niţu Vasile-Calea Văcăreşti, urmând că până la finalul acestei luni să se finalizeze străpungerea întregului tunel, respectiv şi sensul Calea Văcăreşti-Niţu Vasile. Odată finalizate aceste săpături pot fi accelerate lucrările la structura de rezistenţă a pasajului.

Au mai rămas de executat:

-Finalizarea devierii reţelei de fibră optică Netcity, reîntregirea reţelei RATB;
-Realizarea reţelei noi de semaforizare, respectiv iluminat public;
-Finalizarea structurii pasajului rutier în interiorul tunelului, tronsoanele 2 şi 3 şi a structurii pasajelor pietonale 1 şi 4,
-Realizarea sistemelor de canalizare pluvială în interiorul tunelului şi de realizare a sistemului rutier al pasajului,
-Refacerea sistemului carosabil şi refacerea amenajărilor urbanistice,
-Finisajele şi lucrările de arhitectură ale pasajelor.

Pasajul Rutier Piaţă Sudului este o lucrare care asigura fluidizarea traficului pe direcţia inelului principal şi pe arterele adiacente inelului median al Municipiului Bucureşti.
Lucrarea prezintă avantaje pe multiple planuri: sporirea capacităţii de circulaţie, creşterea vitezei de deplasare a autovehiculelor, micşorarea timpului petrecut în trafic, siguranţă circulaţiei etc.

Realizarea pasajelor pietonale subterane va reuşi să elimine “conflictele la suprafaţă” dintre circulaţia pietonală şi circulaţia auto. Astfel, realizarea acestora, concomitent cu realizarea pasajului, duce la creşterea timpilor de semaforizare pe culoarea verde, contribuind în acelaşi timp la creşterea gradului de siguranţă a circulaţiei pietonale în intersecţie.

Lucrarea presupune:
1. Realizarea unui pasaj subteran pe direcţia CaleaVacaresti – Str. Niţu Vasile, cu o lungime totală de 356 m- din care:
– rampă Văcăreşti – 111 m ;
– rampă Niţu Vasile – 160 m ;
– lungime în subteran – 85 m ;
– înălţimea liberă a pasajului subteran va fi de 5m;
2. Realizarea a patru pasaje pietonale în intersecţie, pe direcţia Str. Niţu Vasile-Calea Văcăreşti, de o parte şi da altă a pasajului rutier şi către staţiile de tramvai.
3. Realizare legătură pietonală prin pasaj subteran între staţia de metrou Piaţă Sudului şi peroanele staţiei de tramvai aflate pe Sos. Olteniţei.
4. Lucrări de modernizare a carosabilului şi trotuarelor în intersecţia Calea Văcăreşti – Sos. Olteniţei – Str. Niţu Vasile prin asigurarea în sensul giratoriu a patru benzi de circulaţie. Realizarea localelor, adiacente rampelor pasajului rutier, cu câte două benzi pe sens atât pe CaleaVacaresti cât şi pe str. Niţu Vasile.
5. Modernizarea utilităţilor aferente obiectivului de investiţii (energie electrică, alimentare cu apă, canalizare, iluminat) ;
6. Refacerea liniei de tramvai existente atât pe Calea Văcăreşti cât şi pe Şoseaua Olteniţei, precum şi lucrări pentru liniile de troleibuz aflate în zona.
7. Amenajări peisagistice