CBRE: Stocul modern de spații de birouri în București a depășit 2,5 milioane de metri pătrați

Stocul modern de spaţii de birouri în Bucureşti a depăşit 2,5 milioane de mp şi vor mai fi livrate până la sfârşitul acestui an încă 80.000 mp, arată cele mai recente date CBRE. Din totalul de 2,56 milioane de mp daţi în folosinţă , 43% – respectiv 1,1 milioane mp – sunt birouri de clasa A.

Cele mai mari proiecte imobiliare de birouri care urmează a fi livrate până la finalul lui 2016 sunt: Metroffice, dezvoltat de Immofinanz, clădirea B a proiectului Oregon Park, dezvoltat de Portland Trust, clădirea C a proiectului Hermes Business Campus dezvoltat de Atenor Group.

După primele 9 luni ale lui 2016, rată de neocupare a spaţiilor de birouri este de 12,3 % dar cea a proiectelor de clasa A este de sub 10% în timp ce nivelul chiriei prime a rămas constant la 18.5 euro/mp. Numărul mare de proiecte anunţate pentru umătoare perioada ar putea însemna şi mai multă presiune pe chiria netă, mai arată analizele CBRE.

Cererea nouă de spaţii de birouri a avut o pondere de 23% din cererea totală, , respectiv 268.300, în timp ce extinderile de spaţii au reprezentat 37% din total cereri, adică 170,400 mp, conform rapoartelor CBRE.

“Acest lucru reflectă faptul că spaţiul nou de spaţii de birouri este absorbit şi că există o creştere permanentă a cererii. Ne aşteptăm că acest lucru să continue şi în trimestrele viitoare; creşterea vine în special din partea companiilor de IT, a celor din sectoarele industrial şi energetic, industria uşoară, servicii financiare dar şi din sectorul public”, subliniază Mihai Păduroiu, MRICS, Head of Advisory & Transaction Services | Investor Leasing | Office, CBRE.