Probleme la autostrada Sebeș-Orăștie

Mihai Alexandru Crăciun, fondatorul comunității online și al asociației “Construim România”, a atras atenția într-un text pe care l-a publicat pe Contributors.ro că lotul III din autostrada Sibiu-Orăștie stă să cadă în zona dealului Bucium, de lângă localitatea Aciliu. “Pe 14 noiembrie 2016 s-au împlinit doi ani de la inaugurarea inoportună a A1 Sibiu – Orăștie Lot 3. Prinsă de mai bine de cinci ani între greșeli tehnice și ambiții politice, autostrada traversează la Aciliu dificilul Deal Bucium. Care cade. Cădea oricum și înainte de autostradă, dar autostrada l-a trezit și l-a accelerat. Și acum cade până o va înghiți cu totul”, scrie Crăciun. Respectivul lot a fost construit de compania italiană Salini Impregilo. Crăciun susține că Dealul Bucium “reprezintă un pericol iminent pentru autostradă și că poate îngropa de vii zeci sau sute de oameni, într-o tragedie care poate face Colectiv să pălească în uitare”.

Specialiştii de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au a anunțat că au mers pe autostrada Sebeş-Orăştie și au spus că va fi verificat cum a fost construit tot lotul 3 al acestei autostrăzi. Comisia de Inspecţie Tehnică pentru lucrările executate în cadrul obiectivului Autostrada Orăştie – Sibiu, lot 3: km 43+855 – km 65+965 a fost prezentă în teren pentru a monitoriza întregul lot, susţin reprezentanţii Companiei.

„În conformitate cu Decizia Directorului General al CNAIR SA, Ştefan Ioniţă, această comisie va consemna starea lucrărilor executate la obiectivului mai sus menţionat. Eventualele defecte consemnate vor fi prezentate conducerii companiei astfel încât deciziile acesteia să poată asigura siguranţa traficului pe acest lot”, au explicat reprezentanţii Companiei.

De asemenea, CNAIR SA a întreprins următoarele demersuri:

 

  • Solicitare Raport către Inginerul Rezidentprivind stabilitatea la acţiuni statice şi dinamice dar şi la nivelul siguranţei circulaţiei aferente lucrărilor executate la nivelul întregului LOT 3 Sibiu – Orăştie;
  • A fost urgentată problema monitorizării lucrărilor executatela nivelul ,,gropii” respectiv la km 259.36 şi km 268.81. Astfel, în data de 28.01.2017 a fost realizată cea de-a doua citire în cadrul monitorizării, citire necesară pentru stabilirea existenţei sau nu a unor probleme. Urmează să fie întocmit un raport de către Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, cea care se ocupă de monitorizare;
  • A fost demarată în regim de urgenţă procedura pentru achiziţia serviciilor de realizare Expertiza Tehnică a întregului Lot 3 Sibiu – Orăştie (inclusiv punctele de interes Dealul Bucium şi Viaduct Aciliu).