Lauster & Radu Arhitecți despre dezvoltarea clădirii de birouri “Ștefan cel Mare Building”

Clădirea de birouri „Ștefan cel Mare Building”, finalizată anul trecut, este amplasată în apropierea intersecției dintre strada Tunari și șoseaua Ștefan cel Mare, foarte aproape de stația de metrou Ștefan cel Mare.

Tema de proiectare inițială, primită de la dezvoltatorul Forte Partners, era bazată pe un sistem de flexibilitate maximă a partiului, tradus printr-o separare pe fiecare nivel în patru unități, astfel încât viitorul chiriaș, în funcție de nevoia de spațiu, putea închiria unul sau mai multe module. Ulterior, evoluția pieței imobiliare a dus la limitarea la maxim doi chiriași pe nivel. În final rezultatul a depășit așteptările, prin ocuparea celor 9 etaje de către doar patru chiriași.

Partiul este dezvoltat în jurul unui nod central, în care sunt grupate cele 4 lifturi, cele două scări de evacuare și grupurile sanitare. Acest nucleu compact dă posibilitatea creării unui open space generos și iluminat natural pe o înălțime liberă de 2,8 m, având totodată posibilitatea unor compartimentări variate.

Important în demersul arhitectural a fost și implementarea în real a tuturor sugestiilor pentru o investiție durabilă astfel încât s-au folosit materiale și finisaje clasa A și fațadă cortină cu sticlă de înaltă calitate pentru un consum minim de energie.

Proiectul a fost început în anul 2006 astfel că variantele succedate în timp au înregistrat schimbări semnificative atât în ceea ce privește funcțiunea cât și în plastica și volumetria imobilului. Conceput, în prima fază, ca imobil rezidențial, datorită schimbărilor din piața imobiliară și a dezvoltării zonei „office” din zona  Barbu Văcărescu-Pipera, a trecut prin faza de imobil cu funcțiune mixtă, ajungând în final la o destinație non rezidențială. Forma finală a clădirii aduce un omagiu, într-o interpretare modernă, vechilor construcții industriale, multe dintre ele dispărute, în care zidăria de cărămidă aparentă și elementele structurale din fontă erau definitorii pentru limbajul arhitectural.

Marcarea registrelor se face orizontal prin profile metalice situate din două în două etaje și vertical prin alternarea panourilor vitrate și a placărilor ceramice situate între acestea. S-a obținut astfel o volumetrie zveltă la nivel de percepție.

După un parcurs creativ și constructiv, desfășurat pe durata a câțiva ani buni, proiectul imobilului cu spații pentru birouri „Ștefan cel Mare Building”, s-a materializat într-o clădire „-boutique”, cu un design evocând un „Quiet Elegance”, poziţionată în centrul de afaceri al Capitalei (Central Business District). Clădirea, ale cărei valențe ecologice sunt certificate BREEAM, a primit, în cadrul galei CIJ România 2016, premiul pentru „Best small office development of the year”.

 

Extrase din fișa proiectului

Dezvoltator: FORTE PARTNERS

Arhitectură: Mihai Radu Architects PLLC/
S.C. Lauster & Radu Arhitecți S.R.L.
arh. Mihai Radu, arh. Codruța Cotârlea, arh. Paul Lupu, arh. Liana Gheorghe, arh. Oana Constantin

Urbanism: MDesign – arh. urb. Florin Machedon

Incintă piloți: ANDREI DAN- NICOLAE P.F.A

Structură: Cross Structural Design – ing. Horia Mihnea, ing. Ionuț Stoica

Instalații sanitare, gospodărie incendiu: MAESTRO PROIECT – ing. Cristian Ghițuleasa, ing. George Timpau

Instalații electrice: D&D EUROCOM – ing. Silviu Ulmeanu, ing. Bogdan Chibzui

Instalații termo-ventilații: AMB DESIGN PROJECT – ing. Ana Maria Bardac

Amplasament: str. Tunari nr. 60A, sector 2, București

Date tehnice: imobil pentru birouri cu spațiu comercial/alimentație publică, la parter și spații pentru parcare la subsolurile 1 și 2 și la parter.

Foto: arh. Andrei Mărgulescu

p