Clariant ridică o fabrică de etanol celulozic la Craiova

Compania elvețiană Clariant, specializată în industria chimică, va construi la Craiova o fabrică de etanol celulozic, produs din reziduuri agricole.

Unitatea va produce anual peste 50.000 de tone de bio-combustibil. Clariant are, din 2012, o fabrică-test în Straubing, în Germania, care produce 1.000 de tone metrice de etanol celulozic din aproximativ 4.500 de tone metrice de material brut în fiecare an. ”După cinci ani de experiență în Straubing, în care am dezvoltat procesul de producție, suntem pregătiți să urcăm la un alt nivel”, a spus Markus Rarbach, șeful diviziei de bio-combustibili a companiei Clariant.

”Facem un pas mare pe o piață atractivă și sperăm într-o comercializare de succes a acestei tehnologii inovative și sustenabile. Vom folosi materiale locale, urmând să facem o economie importantă în ceea ce privește gazele de seră. De asemenea, sperăm că fabrica noastră să creeze și alte oportunități de afaceri în zonă”, a mai spus acesta.

Fabrica va fi construită în 2018, iar prima producție este așteptată în anul 2020. La capacitate maximă, fabrica va procesa aproximativ 250.000 de tone de reziduuri de cereale, care vor fi obținute de la fermierii locali. Elvețienii vor să folosească aceste produse și pentru a asigura independența energetică a uzinei.