Galațiul va construi un muzeu de artă vizuală cu 5 milioane de euro

Consiliul Judeţean Galaţi a aprobat proiectul tehnic actualizat şi indicatorii tehnico-economici Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi, considerat de specialişti unul dintre cel mai importante muzee de artă modernă din România, scrie Adevărul. Construcţia noului sediu al muzeului, pentru care CJ Galaţi va investi aproximativ cinci milioane de euro, din bugetul propriu, va fi scoasă în curând la licitaţie, după ce, la sfârşitul lunii ianuarie consilierii judeţeni au aprobat proiectul tehnic actualizat şi indicatorii tehnico-economici.

„Va fi unul dintre cele mai frumoase muzee din ţară. Va fi amplasat în Parcul Rizer, vizavi de Spitalul Militar şi avea o suprafaţă construită de 4.000 de metri pătraţi. Dacă lucrurile merg aşa cum le-am programat noi, în 2020 vom da în folosinţă Muzeul de Artă Vizuală Galaţi”, a declarat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.

Clădirea se va desfăşura pe patru niveluri şi „este concepută ca o jumătate de cilindru înclinat spre est, cu planul acoperişului perpendicular pe generatoarea cilindrului”. Pereţii faţadei sunt de tip ventilat, placaţi cu material ceramic, opac, înalţi de peste 20 de metri. Clădirea va avea o copertină perimetrală, lată de 15 metri, din sticlă stratificată, pe care se poate circula şi sub care pot fi găzduite vara expoziţii sau ateliere de creaţie plastică în aer liber. Proiectul este desenat de arhitectul Dan Ujeucă şi a obţinut acum câţiva ani trofeul Ordinului Arhitecţilor din România.

Ideea unui nou sediu pentru Muzeul de Artă Vizuală a fost lansată acum aproape un deceniu, după ce imobilul în care funcţiona a fost retrocedat Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Ulterior, în ciuda repetatelor demersuri ale conducerii instituţiei, autorităţile locale şi centrale nu au reuşit să facă rost de banii necesari construirii unui nou sediu, aşa că, de mai bine de cinci ani, muzeul se află la un parte de bloc din zona Pieţei Centrale.