Cele mai importante șantiere din Oradea

Compania Prima, deținută de Ștefan Kopanyi, construiește 1.000 de apartamente în strada Oneştilor din Oradea a 600 de apartamente în zona Ceyrat şi a încă 360 în strada Ion Bradu, conform www.ebihoreanul.ro. În zona Oneştilor, omul de afaceri Tibor Tincău construieşte complexul rezidenţial Ioşia, cu circa 800 de apartamente, iar în Ceyrat, patronul pieţei West Market, Rareş Ţicra, a început construcţia a 500 de apartamente.

De asemenea, proprietarul grupului Selina, Beniamin Rus, ridică la frontul Căii Aradului cel de-al treilea bloc din cartierul Luceafărul. Ared lucrează la blocul RED8 din strada Tudor Vladimirescu, SDK Delta construieşte blocurile turn din capătul cartierului Nufărul, iar EAS Residence are proiecte rezidenţiale în străzile Iuliu Maniu şi Păunului, conform publicației amintite.

„Creşterea sectorului rezidenţial are legătură cu trei fenomene. În primul rând, din cei 25.000 de navetişti care vin zilnic în Oradea, unii aleg să îşi cumpere un apartament în rate în oraş. Al doilea factor ţine de percepţie: vrem sau nu să recunoaştem, odată cu îmbunătăţirea situaţiei oraşului, tot mai multe persoane vor să se mute în Oradea. Apoi, în al treilea rând, este vorba de politica municipalităţii de a lupta împotriva celor doi factori care însoţesc dezvoltarea – creşterea preţului la locuinţe şi ambuteiajele – prin încurajarea dezvoltării ofertei şi prin măsurile de fluidizare a traficului”, declară primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan.

Conform acestuia, municipalitatea va încuraja în continuare investiţiile imobiliare, pentru a mobila amplasamentele fostelor situri industriale cum ar fi Înfrăţirea, Sinteza sau Cominca. Iar dacă asta îmbunătăţeşte eficienţa operatorilor de servicii, de la Compania de Apă şi Termoficare până la OTL, şi creşte încasările la bugetul local din impozitul pe proprietate, este cu atât mai bine!

„Acum doi ani, când am decis să construim cel de-al treilea bloc din cartierul Luceafărul, nu ne aşteptam la un asemenea succes. Peste 80% din cele 160 de apartamente care urmează să fie finalizate în toamnă au fost deja vândute”, spune directorul grupului Selina, Călin Roman.

Directorul de vânzări al grupului Prima, Ciprian Sonea, susține că se conturează două tendinţe. „În zona Oneştilor, care se va dezvolta foarte mult odată cu apariţia galeriilor comerciale, vindem cel mai bine celor care vor să se mute în Oradea. Avem clienţi din Salonta şi Marghita, din Şimleul Silvaniei, Zalău sau Baia Mare, dar şi din alte zone mai îndepărtate ale ţării, care spun că vor să se mute aici în urma reportajelor despre Oradea”, afirmă Sonea, citat de www.ebihoreanul.ro.

Atractivitatea zonei Ceyrat se bazează pe vecinătatea Universităţii. „Cine cumpără aici o face ca să investească. Avem clienţi care cumpără şi trei apartamente, ca să le dea în chirie studenţilor. În plus, au apărut tot mai mulţi străini. Israelienii, spre exemplu, consideră România sigură şi stabilă. Decât să stea în chirie 8 ani, cât face studentul facultatea şi rezidenţiatul în Medicină, familia lui mai bine plăteşte o rată, iar la sfârşitul studiilor a economisit cam 25.000 euro”, mai afirmă Sonea.