Repere ale pieței de birouri din București în primul trimestru al anului 2018

În prezent, piața de birouri din București este o piață a proprietarilor, în principal din cauza ratelor scăzute de neocupare. Ca rezultat al livrării de noi proiecte de birouri, împreună cu diversificarea continuă a cerințelor chiriașilor (nevoia de spații de birouri complete, cu componente de retail, divertisment și de fitness / wellness), piața se va schimba cel mai probabil într-o piață a chiriașilor, se arată în raportul Savills: European Market Report Q1 2018, document care cuprinde și informații despre piața din România, furnizate de Crosspoint Real Estate.

În prima jumătatea anului 2018, spațiile de birouri de tip coworking s-au dublat aproape în dimensiune în România, de la 33.000 de metri pătrați în luna octombrie a anului trecut la 62.000 de metri pătrați în luna iunie a acestui an. Piața principală este Bucureștiul, dar zone precum Moldova au cunoscut o dezvoltare semnificativă a spațiilor coworking în ultima perioadă. Tendința va continua cu siguranță, deoarece startup-urile sunt din ce în ce mai populare, iar generațiile noi, în special generația Y, preferă activitățile independente în defavoarea celor tradiționale cu program de la 9 la 6.

Simona Urse, Associate Director Office Agency la Crosspoint Real Estate, partenerul exclusiv pentru România al Savills, comentează: “Chiriile pentru spațiile de birouri de primă clasă rămân neschimbate (18 – 19 EUR/mp/lună), dar este așteptată o creștere a acestora în 2018, deoarece ratele de neocupare pentru zonele cele mai căutate din București se află la un nivel foarte scăzut. Proprietarii oferă stimulente precum luni gratuite sau bugete pentru amenajarea și echiparea spațiilor de lucru, prin urmare chiriile nete sunt cu circa 10%-15% mai mici decât chiriile solicitate. Cu toate acestea, rata mică de neocupare va genera o scădere a acestor stimulente. Nivelul chiriei unui loc de parcare subteran variază între 50 și 80 EUR/lună.

Rata de neocupare a înregistrat o descreștere în București în 2017, ajungând la 8,5% (circa 233.750 mp de spații de birouri vacante). În T1 2018, rata de neocupare a rămas aproximativ aceeași, deoarece nu s-au livrat spații noi în primele luni ale acestui an. Cu toate acestea, se așteaptă ca rata de neocupare să crească cu 2%-3% până la sfârșitul anului, când șapte noi proiecte vor fi livrate pe piața bucureșteană.”

În total, aproape 200.000 de metri pătrați vor fi adăugați anul acesta la stocul total de birouri din București, care era previzionat a atinge cca 3 mil. mp până la finalul anului. Totuși, livrarea amânată a trei clădiri cu un GLA de peste 65.000 mp înseamnă că stocul estimat de 3 mil. mp va fi atins la începutul anului 2019.