Puţine proiecte speculative pe spaţii industriale. Rata de neocupare sub 5%

Circa 80% din spaţiile industriale dezvoltate anul trecut s-au bazat pe pre-închirieri. Restul au fost proiectele speculative – foarte puţine. O consecinţă a fost aceea că rata de neocupare s-a menținut la un nivel redus – sub 5%, la finele anului 2018, a declarat Costin Bănică (foto mai jos), Head of Industrial Agency la JLL România.

Stocul

Stocul modern de spatii industriale din România a depășit la sfârșitul anului trecut 3,75 milioane de metri pătrați. Peste 1,9 milioane de metri pătrați au fostconstruiți în jurul Bucureștiului. Zona de Vest a Capitalei, de-a lungul autostrăzii spre Pitești continuă să fie principalul hub logistic din România. Aici este amplasat 70% din stocul din zona Bucureștiului.

“Merită observată totuşi o tendinţă importantă de dezvoltare pe segmentul spaţiilor industriale şi în partea de nord / nord-vest a Capitalei. Cel puţin din perspectiva accesibilităţii, spre deosebire de partea de Vest, care ajunge frecvent în bulevardul Iuliu Maniu, foarte aglomerat, pentru N/NV există mai multe căi de acces (prin Bucureştii Noi, Chitila, Şoseaua Siseşti etc)”, a declarat Viorel Opaiț (foto mai jos), Business Development Director la JLL România.

Având în vedere proiecte aflate în dezvoltare, reprezentanţii JLL estimează că până la jumătatea acestui an, stocul va depăși 4 milioane de metri pătrați.

Livrări

În 2018, au fost finalizate proiecte totalizând mai mult de 400.000 metri pătrați de spații industriale și logistice.

Cele mai mari proiecte finalizate în 2018 includ CTPark Bucharest West (115.000 mp), WdP Pitești (60.000 mp) și P3 (55.000 mp).

Pentru 2019, dezvoltatorii au anunțat construcția a altor 500.000 metri pătrați. Cifra poate suferi însă modificări, având în vedere timpul scurt necesar dezvoltărilor de acest tip.

Cererea

Cererea totală s-a situat pentru al treilea an consecutiv în jurul a 500.000 metri pătrați. O evoluție puternică a fost remarcată în ultimul trimestru al anului. Atunci s-au semnat contracte pentru 324.000 metri pătrați de spații industriale și logistice, adică 60% din cererea totală.

Bucureștiul a atras cea mai mare parte a cererii, respectiv 66% din total, Capitala fiind urmată de Timișoara și Deva.

Aproape 75% din tolul cererii este netă, adică reprezintă contracte noi.

Cererea a venit în mare parte de la companiile de retail care au închiriat 265.000 metri pătrați (aproape jumătate din total), la mare distanță fiind distribuitorii și logisticienii (17%) și companiile de bunuri de consum (12%).

Pentru 2019, cei de la JLL văd o continuare a interesului companiilor de a închiria noi spații, însă este dificil de estimat nivelul cereii având în vedere că pot apărea schimbări semnificative în perioade foarte scurte de timp.

Chiriile 3,5-4,1 euro/mp/lună

În funcţie de suprafaţa închiriată, proprietarii pot oferi pachete de facilităţi, astfel că nivelul efectiv al costurilor de închiriere ajunge sub aceste niveluri.

Pachetele de facilităţi includ în general perioade de chirii zero şi/sau contribuţii la amenajarea spaţiilor.