Imoteca: Anul 2019 nu va aduce scăderi majore pe piața rezidențială

Conform unei estimări a Imoteca. The Residential Experts, companie cu un portofoliu de peste 7.000 de apartamente, în 2019, numărul de proiecte rezidențiale de volum lansate pe piață va fi mai redus, motivul principal fiind situația amestecată de pe piața rezidențială.

Cu toate acestea, evoluția ROBOR la trei luni are semne bune, indicele a scăzut la 3,09% față de 3,31% la sfârșitul anului trecut, iar cererea de locuințe rămâne în continuare foarte ridicată, iar  prețurile medii solicitate pe segmentul apartamentelor s-au majorat, dar în consonanță cu tendința consemnată la nivel național, variațiile de preț au fost semnificativ mai mici decât în anii precedenți.

De asemenea, introducerea TVA de 5% pentru achizițiile multiple ar putea susține cererea de pe piață, mai ales că 2019/2020 sunt considerați anii în care se va livra un număr record de unități.

„Vor  exista corecții de preț pe unele segmente de piață și pentru anumite produse, însă nu o criză de proporții. Pe termen mediu şi lung, impactul în ceea ce priveşte preţurile va fi inegal, vom vedea, de asemenea, şi o creştere a pieţei de închirieri întrucât va deveni mai dificil să deţii o locuinţă, posibil ca chiriile vor creşte pe termen lung”, explică Rafaela Nebreda, fondator și CEO al Imoteca. The Residential Experts.

Potrivit experților Imoteca. The Residential Experts, în 2019 se vor lansa aproximativ 20 de proiecte rezidențiale de volum, față de circa 50 în 2018.