Randamentul în București depășește Amsterdam și Berlin

 

Potrivit companiei de consultanță imobiliară Imoteca The Residential Experts, Bucureștiul are printre cele mai bune randamente din 17 capitale europene analizate, fiind pe locul al treilea după Bruxelles și Sofia (vezi tabel top randamente).  Randamentul unei locuințe se calculează pe baza prețului de achiziție a unei locuințe și valoarea chiriei pentru aceeași locuință. Procentajul obținut reprezintă randamentul din chirii pe care îl are acea locuință pe piață. Cu cât randamentul este mai mare, cu atat mai rentabilă este investiția în locuință.

Bucureștiul este atractiv pentru cei care investesc în imobiliare pentru că oferă un randament bun, iar impozitul pentru chiriile aferente este destul de redus în România, deci povara fiscală a beneficiarului nu este atât de mare. Se fac achiziții cu scop de investiție atât în zona de centru, cât și la periferia orașului. Investitorii caută să aibă cele mai bune randamente la locuința achiziționată. Pentru că un randament din chirii bun păstrează și valoarea locuinței sus, dacă se dorește a fi vândută în următorii ani, a declarat Rafaela Nebreda, manager IMOTECA The Residential Experts.

Cel mai bun randament în București îl au apartamentele aflate mai departe de centru, dar si anumite proiecte boutique din centrul capitalei, unde chiria depășește cu mult media zonei. La un preț mediu pe metrul pătrat de 1.000 de euro randamentul din chirii este de 5,09%, în schimb pentru o locuință din centru care are un preț de 1.762 de euro/mp randamentul este de 4,65%. Potrivit specialiștilor Imoteca, în general randamentele din chirii variază de la 5% la 7%, dar sunt proiecte care au randamente chiar mai bune în funcție de calitatea lucrării, facilități, proximitate sau alte beneficii aduse locatarilor.

De exemplu, un apartament de două camere din proiectul LOFT green apartments are un randament de 7,05% la o investiție de 68.000 de euro (cu o chirie de 400 de euro lunar) la care se mai adaugă în plus 1% din eficiența energetică a clădirii. Locuințele au o serie de beneficii pentru locatari deoarece folosesc pompe de căldură geotermice, sunt construite la standard de casă pasivă și nu au pierderi de căldură, iar toate aceste reduc cu 90% facturile lunare.

Am gândit și construit un proiect care îl ajută pe proprietar să recupereze investiția mult mai repede decât la un apartament standard, în cel mult 10 ani. Folosim tehnologii inovative care reduc atât consumul și de energie electrică, cât și consumul de energie termică, a spus Gabriel Focșeneanu,  manager proiect LOFT green apartments.

Pentru o garsonieră de 45.000 de euro din noul proiect Hils Pallady Residence, aflat pe bulevardul Theodor Pallady, randamentul este 7,5% la o chirie lunară de 280 de euro. Hils Pallady este un proiect mixt cu apartamente și spații de birouri în imediata apropiere a metroului Anghel Saligny, vis a vis de Ikea Pallady. Prima faza a proiectului HILS PALLADY APARTMENTS va fi gata la sfârșitul anului 2020. Dezvoltatorul Edificia Star Construct va construi în total 12 blocuri a câte 11 etaje, unde vor fi 2000 de apartamente noi de una, două și trei camere.

Ca exemplu de proiect bputique, in Odyssey Baneasa randamentul se va situa in jurul valorii de 5.5%, mult peste media zonei.

 

Sofia pe primul loc la randamentul din chirii pentru apartamentele de la periferie. Bruxelles, loc fruntaș la randamentele pentru apartamentele din centru

În capitala Bulgariei, prețul pe metrul pătrat al apartamentelor din centru și de la pariferie este la jumătate în comparație cu prețul cerut în Bruxelles. Totuși, Sofia ocupă locul fruntaș la randamentul din chirii pentru aprtamentele de la periferie unde metrul pătrat se vinde cu 977 de euro, iar randamentul este de 5,93%, cel mai mare dintre toate cele 17 capitale europene analizate. La Bruxelles cel mai mare randament este cel al apartamentelor din centru, de 5,55%, pentru un cost pe metrul pătrat de 3.208 euro.

La coada clasamentului, cu cele mai slabe randamente din chirii sunt Viena și Paris, unde procentele nu depășesc 3%.

Imoteca The Residential Experts este în prezent una dintre cele mai recunoscute companii de consultanță și intermediere în domeniul imobiliar cu un portofoliu de peste 30 de proiecte rezidențiale, cele mai multe fiind din segmentul fine living. Imoteca The Residential Experts va fi prezentă la târgul Imobiliarium din Băneasa între 11 si 13 octombrie pentru a oferi clienților consultanță și îndrumare în alegerea viitoarei locuințe.