General Construct ridică un bloc cu 10 etaje pe strada Plopilor, Cluj-Napoca

Consilierii locali din Cluj-Napoca vor aproba Planul Urbanistic Zonal (PUZ) de dezvoltare zonă mixtă – strada Plopilor, într-o zonă puternic marcată de spaţii verzi precum Parcul Sportiv Iuliu Haţieganu şi Parcul Rozelor.  Beneficiarul construcţiei este General Construct SRL din Suceava, iar proiectantul este Arhimar Serv SRL, scrie Monitorul de Cluj.

Terenul are o  suprafaţă de 13.216 mp.

“Pe suprafaţa de teren reglementată de 9931 mp se propune construirea unui imobil de locuinţe colective cu spaţii comerciale şi servicii la parter, cu regim de înălţime de 1-2 subsoluri + Parter + 10 etaje, deservit de o stradă de inters local cu ampriza de 14 metri şi amenajări exterioare, spaţii verzi cu acces public nelimitat, platformă de parcare auto. Accesul auto şi pietonal se realizează din strada Plopilor, pe un drum de interes local regularizat la ampriză de 10 metri şi pod peste Canalul Morii, modernizat la ampriză de 10 metri”, se arată în documentele Primăriei, conform publicației amintite.

Arhitecţii din Primăria Cluj-Napoca au dat undă verde proiectului motivând că în zonă există cel puţin alte două clădiri cu regim de înălţime de 10 etaje. Cu toate acestea, oficialii din Primărie recunosc că prin PUG se instituie un regim maxim de 4 nivele supraterane, dar că în acest caz este vorba de o derogare.

“Întrucât vecinătăţile adiacente conţin fond construit cu regim mare de înălţime (imobil de locuinţe colective P+10 etaje în partea de est şi cămin studenţesc P +10 etaje în partea de vest), prin PUZ s-a reglementat un regim de înălţime asemănător, având în vedere necesitatea conformării spaţiului volumetric. Astfel prin PUZ se instituie un regim derogatoriu în ceea ce priveşte înălţimea clădirilor, regimul maxim prevăzut prin PUG fiind de 4 nivele supraterane. Majorarea regimului de înălţime a fost propusă în cadrul dezbaterii proiectului în şedinţele Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului şi urbanism, preferându-se reducerea procentului de ocupare a terenului în favoarea creşterii pe vertical, respectiv realizarea unei singure construcţii tip lamă decât ocuparea terenului cu un ansamblu de locuit cu regim mediu de înălţime”, transmite municipalitatea.