România are 183 de clădiri verzi certificate internațional

În România există în acest moment 183 de clădiri, dintre care 98 nou construite, care au certficate de clădiri verzi după standardele internaționale, scrie Financialinteligence.ro. Dintre acestea, 39% sunt amplasate în București, urmat de orașe precum Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov. 78,9% din numărul total al clădirilor certificate sunt clădiri de birouri, iar 17,5%, de retail.

Cele mai utilizate sisteme de certificare sunt BREEAM, LEED și GREEN HOMES. Acestea sunt voluntare, însă recunoscute de către piața națională și internațională. Cea mai semnificativă creștere în numărul de certificări a fost observată în anul 2015, trendul fiind unul ascendent. Recent, alte trei sisteme de certificare au intrat pe piață: EDGE, WELL și GREEN BUILDING: Restore.

“În ceea ce privește nivelul cel mai înalt de performanță, până în prezent doar trei clădiri au obținut calificativul OUTSTANDING în sistemul BREEAM: 1) clădirea BINARIUM din Cluj-Napoca, o reconversie a unui sit industrial dezafectat, fosta fabrică Flacăra, prima clădire din România câștigătoare la BREEAM Awards 2019, nominalizat din nou pentru BREEAM Awards 2020; 2) magazinul Lidl de pe Strada Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu nr. 58A din București, care a obținut recent cel mai înalt procent din lume în sistemul BREEAM: 99.1%, fiind la rândul ei dublu nominalizată la BREEAM Awards 2020; 3) clădirea Penny Market Otopeni, cu un punctaj de 95.2%”, susține Elena Rastei, Sustainability Specialist.

În sistemul de certificare LEED, 11 clădiri au obținut cel mai înalt calificativ de performanță, PLATINUM, menționate mai jos în ordinea punctajului obținut:

 1. Business Garden Bucharest Building A, București (98)
 2. Business Garden Bucharest Building C, București (97)
 3. Business Garden Bucharest Building B, București (96)
 4. Timpuri Noi Tower Building, București (87)
 5. Arctic Diamond Washing Machine Factory Găești (85)
 6. Orhideea Towers, București (84)
 7. Therme București, Balotești (84)
 8. The Bridge 2, București (84)
 9. The Bridge, București (82)
 10. Globalworth Tower, București (81)
 11. DB Global Technology, București (80)

 

În ceea ce privește sectorul clădirilor publice, biblioteca comunei Cacica (județul Suceava) – EcoBiblioteca a fost proiectată și executată urmând cele mai înalte standarde de sustenabilitate. De asemenea, în prezent se află în proces de certificare BREEAM – nivelul Excelent și sediul Consiliului Județean Cluj.

 

Lansarea certificării GREEN HOMES în sinergie cu programul Ipoteca Verde de către România Green Building Council, în anul 2014, a influențat pozitiv sectorul clădirilor rezidențiale. În prezent, 1149 de locuințe au fost certificate, iar alte 5389 se află în curs de certificare. Sistemul de certificare GREEN HOMES este recunoscut internațional și se află în proces de implementare în alte 12 țări, prin programul SMARTER Finance for Families.