Uzina de Apă nr. 1 din Galați va fi transformată într-un parc de aventură

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a semnat contractul de finanţare europeană, de peste 4 milioane de euro, pentru realizarea unui parc de aventură modern, la fosta Uzină de apă nr. 1 (lângă Plaja Dunărea).

 

Amenajarea parcului presupune realizarea unui playground (tip „crochet”) cu plase colorate, suspendate şi tensionate, care poate fi acoperit cu sisteme de protecţie la intemperii, iar pardoseala va avea covor antitraumă. De asemenea, se vor instala o tiroliană şi un tobogan cu mai multe canale şi se va amenaja un  amfiteatru în aer liber, scrie Adevărul.

 

Parcul va avea spaţii verzi organizate între aleile carosabile, parcări, precum şi piste pentru biciclişti, mobilier urban, sisteme de supraveghere video şi wi-fi şi reţele pentru utilităţi.

 

Fosta Uzină de Apă se află pe strada Saturn nr. 42 şi a fost oprită după 139 de ani de activitate în anul 2011. Suprafaţă totală este de peste 47.000 mp, iar Consiliul Local a hotărât în 2019 dezmembrarea acesteia în trei loturi. Lotul folosit pentru proiectul de regenerare urbană este lotul 1, în suprafaţă totală de 15.600 mp, din care peste 14.000 mp va fi spaţiu verde.

 

„Valoarea totală a proiectului este de 19.330.158,88 lei cu TVA, din care valoarea totală eligibilă este de 19.267.850,48 lei cu TVA, contribuţia de la bugetul local fiind de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, respectiv 385.357 lei cu TVA. Perioada de implementare a proiectului este de 2 ani” a precizat municipalitatea. Proiectul „Regenerare urbană zona Uzina de apă nr. 1 (etapă I) cod SMIS 129530” se derulează prin POR/2017/4/4.2/1, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiţii 4.2. Obiectivul specific este „reconversia şi refuncţionalizarea terenurilor şi suprafeţelor degradate, vacante sau neutilizate din municipiile reşedinţă de judeţ”, mai menționează publicația amintită.