EQUITONE, fațadele viitorului *

Pe lângă aspectul estetic, soluţiile pentru fațade ventilate contribuie la creşterea confortului general al unei clădiri. Vorbim prioritar de eficientizarea costurilor de întreţinere, de creşterea durabilităţii, a termo şi fonoizolaţiei.

În ultima vreme, tot mai multe clădiri de valoare de pe plan local – din segmentele rezidențial, office şi altele – au folosit soluțiile EQUITONE pentru fațade. Detalii despre acest nou trend am aflat de la Cristina Tabira, Country Manager Etex Exteriors SEE, care a acordat un interviu revistei Constructiv.

(* Acest articol a apărut în ediţia print din luna mai a revistei Constructiv)

Spuneți-ne câteva cuvinte despre EQUITONE.

EQUITONE este brand-ul premium de materiale din fibrociment şi soluţii pentru faţade ventilate. Vorbim de un material creat de arhitecţi pentru arhitecţi, un material care inspiră şi, foarte important, oferă multiple posibilităţi de design. Totodată, asigură înalte performanţe tehnice unei clădiri, contribuind la eficientizarea costurilor de întreţinere, la creşterea durabilităţii, a termo şi fonoizolaţiei, precum şi a confortului general al unui imobil.

Ce este fibrocimentul? Cum e fabricat?

Fibrocimentul este compus din ciment, celuloză și materiale minerale, fiind material natural. Toate materialele EQUITONE sunt fabricate prin procesul de producţie Hatscheck şi – merită precizat – sunt incombustibile.

Unde aveți fabricile care produc materialele EQUITONE pe care le comercializați în Romania?

EQUITONE este produs în fabricile ETERNIT din Germania şi Belgia, aparţinând grupului Etex.
În cadrul grupului, există peste 100 de facilităţi de producţie.

Etex este un grup belgian, care şi-a început activitatea în anul 1905, ca producător de fibrociment. Între timp, a achiziţionat şi dezvoltat multe branduri din domeniul construcţiilor, având astăzi un portofoliu complex de soluţii pentru industria construcţiilor, şi o prezenţă internaţională.
În România, cele mai cunoscute branduri sunt: SINIAT – soluţii din gips carton, PROMAT – soluţii pentru protecţie pasivă la foc, CREATON – soluţii pentru învelitori, şi respectiv EQUITONE, materiale din fibrociment.

Etex este un jucător mondial de top în industria fibrocimentului. Avem una dintre cele mai mari capacităţi de producţie de fibrociment la nivel mondial, aşadar produsele şi soluţiile sunt de o mare diversitate.

Producem solzi din fibrociment şi materiale arhitecturale de înaltă densitate pentru învelitori şi faţade, precum şi soluţii de placare tip lambriuri, destinate preponderent pieţei rezidenţiale.
Deckingul din fibrociment reprezintă un răspuns inovativ, direct şi imediat, al cerinţelor arhitecţilor. În România ne focusăm deocamdată pe soluţiile arhitecturale, adică pe brandul EQUITONE.

Care este parcursul unui proiect EQUITONE?

Ideal, ne dorim să fim alături de partenerii noştri de la idee, la dezvoltarea şi execuţia acesteia. Suntem singurul producător de fibrociment care are în România propria echipă locală. Noi promovăm soluţii pentru faţade din fibrociment, nu doar un produs. Suntem alături de partenerii noştri – arhitecţi, faţadişti, distribuitori sau dezvoltatori, cu soluţii profesionale, de la faza de proiect, până la consultanţă tehnică, oferită înainte şi pe parcursul montajului.

Cum ajungeţi la clienţi (la clădiri de birouri, rezidenţiale, hoteluri sau mici centre comerciale)? Aveţi o bază de date cu toate proiectele care urmează să se dezvolte în România?

Suntem în contact cu majoritatea firmelor mari de arhitectură din România, uneori chiar direct cu investitorii. Proiectele pe care deja le-am dezvoltat în România sunt un bun vector. La fel şi colaborarea cu firmele de montaj sau cu dezvoltatori. Avem şi o bază de date, dar, de cele mai multe ori, odată ce proiectul este într-o astfel de bază de date, alegerea soluţiei a fost deja facută.

Calitatea materialului şi soluțiilor împreună cu relaţiile durabile dezvoltate în timp cu clienții şi partenerii, sunt cele care recomandă EQUITONE.

Există garanţie pentru produse/execuţie sau cum se pune problema?

Montajul faţadei se efectuează de către firme specializate, firme cu experienţa şi competenţa necesare pentru punerea în practică a materialului. Noi vindem materialul de placare şi accesoriile aferente sistemului de fixare EQUITONE. Firmele de montaj achiziţionează toate elementele care fac parte din sistemul de faţadă ventilată, şi, totodată, le pun în operă, urmând detaliile de proiectare ale arhitectului sau proiectantului specializat.
Local, suntem în permanenţă preocupaţi de pregătirea şi dezvoltarea partenerilor de montaj, pentru că alături de material, montajul este cheia unui proiect reuşit.
Garanţia de bună execuţie a lucrării este dată de echipa de montaj.
Garanţia materialului şi a sistemului de fixare este asigurată de EQUITONE, în contextul respectării recomandărilor tehnice de montaj.

Conduceți afacerea în mai multe țări. Există diferenţe între România şi alte state în ceea ce priveşte business-ul de profil?

Coordonez afacerile EQUITONE în Sud-Estul Europei. Pe segmentul acesta de construcţii, există multe asemănări între ţările pe care le conduc, dar şi multe diferenţe.

În România, majoritatea proiectelor EQUITONE sunt investiţii private, spre deosebire de Europa de Vest, sau chiar de ţările vecine, de exemplu Ungaria, unde 80% dintre proiectele noastre sunt investiţii finanţate din fonduri publice.

Totodată – deşi în România e foarte dinamic – segmentul de faţade ventilate e încă la început.

Ţările vecine sunt într-o etapă mai matură. Aş putea spune de asemenea că, la noi, firmele de construcţii au o influenţă mai mare în a înlocui, deseori din criterii strict comerciale, soluţia aleasă de arhitect, aspect mai puţin întâlnit în alte ţări.

Cum sunteţi organizaţi în Europa de Sud-Est şi în România?

Operaţional, businessul de fibrociment în zona Europa de SE face parte dintr-un cluster – alături de Polonia şi de ţările Baltice. Operaţiunile financiare sunt derulate din Polonia, dar, fiecare zonă este condusă de un Country Manager, responsabil de dezvoltarea business-ului.
În zona pe care o coordonez – Europa de Sud-Est – avem în general echipe locale restrânse: oameni de vânzări, marketing şi tehnic, local sau regional.
La fel suntem organizaţi şi în România.

Cum apar noile materiale şi soluții? Cine dă tonul în faţade?

În ceea ce priveşte materialul pentru faţadă, alegerea este făcută de arhitect şi de beneficiar.
Pe de altă parte, dezvoltarea de noi soluţii şi materiale, alegerea este gestionată intern de fiecare producător.

La EQUITONE, orice nou material, orice culoare, inclusiv materialele de marketing, sunt dezvoltate cu atenta consultare a arhitecţilor. La nivel de grup, organizăm în permanenţă focus-grupuri cu arhitecţi din toată lumea, solicitându-le suport în subiectul inovaţiei.

Cel mai recent eveniment de genul acesta a fost în ianuarie la Anvers, Belgia. La toate sesiunile participă și arhitecți din România.
Procesul inovaţiei – de la idee la produs – este complex, dar, orice pas se face cu validarea arhitecţilor. Putem spune astfel cu mândrie că, în privința inovaţiei, EQUITONE dă tonul pe segmentul materialelor din fibrociment.

Care sunt construcţiile de interes pentru EQUITONE, pe plan local?

În primul rând, trebuie să fie un proiect în care se intenţionează implementarea unei faţade ventilate. Apoi, ne dorim să discutăm cu oameni care apreciază calitatea unui material premium pentru faţade ventilate, care valorizează experienţa echipei locale, şi, experienţa noastră ca producător. De asemenea, este foarte importantă modalitatea în care se intenţionează realizarea montajului. Proiectul oricum se va realiza, faţada oricum se va monta, dar toţi factorii menţionaţi anterior felul în care va arăta și comportamentul în timp al fațadei.

Foarte simplu spus, montajul trebuie făcut de profesionişti.

Ce proiecte aţi realizat în România?

Avem multe proiecte de referință finalizate în România. Sunt proiecte la care am fost alături de partenerii EQUITONE încă din faza de concept. Prioritar, vorbim de clădiri rezidenţiale, segmentul birouri, hoteluri, spitale sau mici centre comerciale. Toate sunt poziţionate în zona premium, cele mai multe sunt clădiri noi, dar avem şi proiecte de renovare.

Dintre cele mai cunoscute, amintim aici: Aviației Park, Globalworth Campus, Green Court Plaza, One Herăstrău Plaza, ISHO Living, Campeador Residence, Verona Residence, extinderea Spitalului Marie Curie. Acest ultim proiect menţionat a fost susţinut de grupul Etex printr-o acţiune de responsabilitate socială către Asociaţia Dăruieşte Viaţă.

Puteți estima ponderea în cifra de afaceri a EQUITONE a celor trei segmente imobiliare – retail, office, rezidențial?

În ultimii ani, pentru EQUITONE a crescut ponderea proiectelor rezidenţiale, ajungând în anul 2019 la aproximativ 50% din vânzările noastre.
Urmează segmentul office, 30% şi 20% alte clădiri (retail, segmentul medical, altele).

Cum vedeţi viitorul clădirilor în România?

România are nevoie de investiţii de calitate în construcţii, faţadele ventilate fiind o soluţie sustenabilă şi durabilă.
Deşi acum acest segment este foarte mic în piaţa construcţiilor din România, am observat în fiecare an o creştere dinamică a segmentului. Atât arhitecţii cât şi investitorii sunt interesaţi de soluţiile noastre.

Estetic, EQUITONE este un material care inspiră. Avem o gama vastă de texturi şi culori, iar posibilităţile de design sunt multiple. Tehnic, suntem la cele mai înalte performante, oferind soluţii durabile, materialele EQUITONE fiind certificate green de către Green Building Council România.
Din punct de vedere al ofertei comerciale, suntem adaptaţi fiecărui buget, având o gamă diversă de texturi, cu poziţionări de preţ diferite.
Așadar, EQUITONE susţine cu succes faţadele viitorului în România.

Cum evaluaţi impactul pandemiei Covid 19 asupra sectorului de construcţii din România?

La momentul actual, în România, proiectele de construcții aflate în derulare nu sunt foarte afectate de Covid 19. Toate proiectele EQUITONE începute, continuă cu success. Constructorii au introdus măsuri de prevenţie suplimentare.

Există unele întârzieri în lanţul de furnizare pentru anumite materiale. Avem problemele forţei de muncă, probleme care există în general, în România, şi nu doar în sectorul construcțiilor. Vor apărea probabil întârzieri în finalizarea anumitor proiecte. Dar construcţiile continuă cu succes. Industria construcţiilor s-a adaptat foarte bine situaţiei actuale şi este astfel mai puţin afectată.

Efectele în industria construcțiilor vor fi probabil pe termen lung. Distanțarea socială rămâne un subiect de luat în calcul. În grupul Etex, rămânem pozitivi în ceea ce privește evoluția segmentului de construcții în România; nevoia de construcții, din punct de vedere cantitativ și calitativ, este prezentă. Într-o economie normală, ar fi de așteptat o întârziere a demarării construcțiilor non-esențiale și începerea prioritară a celor ce s-au dovedit esențiale în această pandemie, ca de exemplu cele legate de sistemul medical sau cele rezidențiale, cu focus pe un confort sporit.