TeraSteel şi Wetterbest pot fi preluate de gigantul Kingspan

Liderul pieței de panouri sandwich din România, TeraSteel, laolaltă cu TeraSteel Serbia şi Wetterbest, locul doi pe piața locală de țiglă metalică pot fi preluate de Kingspan Group PLC

Clifford Chance Badea a acordat asistență Kingspan Group PLC, care a semnat un acord pentru preluarea diviziei Steel a grupului TeraPlast.
Clifford Chance Badea, biroul din București al firmei globale de avocatură Clifford Chance, a acordat asistență juridică Kingspan Group PLC, lider global în producția de sisteme de termoizolații rigide de înaltă performanţă și sisteme de anvelopare termică a clădirilor, în cadrul negocierilor pentru preluarea diviziei Steel a TeraPlast Group, respectiv TeraSteel SA, TeraSteel DOO Serbia și Wetterbest SA.

„Această tranzacție ce vizează active din România și Serbia se adaugă portofoliului regional de tranzacții M&A pe care l-am dezvoltat cu succes ca urmare a interesului manifestat de clienții noștri”, spune Nadia Badea, partener Clifford Chance și coordonator al practicii M&A din București.
Finalizarea tranzacției este condiționată de îndeplinirea unor condiții suspensive.

TeraSteel

TeraSteel, parte a Grupului TeraPlast – cel mai mare producător român de materiale de construcţii, este liderul pietei de panouri termoizolante, potrivit studiului realizat de Neomar Consulting, la nivelul anului 2019.

Cantitativ, piaţa de panouri termoizolante din România a depăşit 8 milioane de metri pătraţi în 2019, cu un avans de peste 13% faţă de 2018.
TeraSteel ocupă prima poziţie în piaţa de panouri termoizolante din ţară, cu o cotă de piaţă de 20,9%. Primii 3 jucători din piaţă însumează o cotă de piaţă de 50% valoric şi de circa 55% cantitativ.

Grupul TeraPlast

Grupul TeraPlast este cel mai mai producător român de materiale de construcții şi a anunțat, la rândul său, în a doua jumătate a lunii iulie, încheierea unui acord cu Kingspan Group în vederea vânzării diviziei Steel. Tranzacția vizează întreaga participație a TeraPlast SA (compania-mamă a Grupului TeraPlast) în subsidiarele: TeraSteel SA, TeraSteel DOO Serbia și Wetterbest SA.

„Această tranzacție va aduce plus valoare pentru acționarii noștri, printre care se numără cele mai mari fonduri de pensii din România. Totodată, arată și faptul că acțiunea TRP este subevaluată chiar și la capitalizarea actuală. Finalizarea ei va marca pentru TeraPlast un nou început, la fel ca multe altele în cei 125 de ani de istorie. Ca până acum, vom continua să ne dezvoltăm și să ne extindem business-ul. Divizia Steel a Grupului TeraPlast se află în fața unui nou început alături de liderul mondial în domeniu” a declarat dl Alexandru Stânean (foto mai sus), CEO TeraPlast.

Acordul încheiat de TeraPlast cu Kingspan Group este supus unor condiții suspensive obișnuite de implementare, inclusiv la aprobarea de către organismele de concurență relevante. Tranzacția va fi supusă aprobării finale a Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor TeraPlast.

Preţ

Valoarea diviziei Steel este estimată la 410 milioane de lei, iar prețul final va fi stabilit prin ajustarea acestei valori cu datoriile nete și capitalul de lucru, în baza unei formule agreate. Tranzacția nu include plată în participații sau alte instrumente financiare și nu determină schimbări în structura acționariatului TeraPlast.

TeraSteel este liderul pieței de panouri sandwich din România și, împreună cu TeraSteel Serbia, este unul dintre exportatorii de top în piața EEC (Europa Centrală și de Est). Wetterbest deține a doua poziție pe piața de țiglă metalică din România.

Divizia Steel a generat 578 milioane de lei din cifra de afaceri consolidate a Grupului TeraPlast în 2019 și a contribuit cu peste 50 milioane de lei la EBITDA Grupului.

Afacere cu tradiţie

Cu o tradiție de peste 120 de ani, Grupul TeraPlast este în prezent cel mai mare producător român de materiale de construcții. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraSteel România și Serbia, Wetterbest, TeraGlass, TeraPlast Recycling și TeraPlast Ungaria.

Începând cu 2 iulie 2008, cea mai mare companie din Grup – TeraPlast SA – este listată la Bursa de Valori București sub simbolul TRP. În cadrul evaluării Vektor în baza a 15 criterii de comunicare în relația cu investitorii, efectuată de ARIR, TeraPlast a obținut nota maximă, 10.

Kingspan

Kingspan a intrat în România în anul 2015, odată cu preluarea firmei MegaProfil. Compania de materiale de construcţii a avut venituri de 4,3 miliarde de euro în anul 2018.