ITM București a închis șantiere pentru că nu respectau regulile de organizare a muncii

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti au dispus mai multe sistări de activitate pe şantierele controlate în sectorul 6 din Bucureşti, în urma constatării unor nereguli de organizare a muncii care puneau în pericol lucrătorii.

Inspectorul şef al ITM Bucureşti, Constantin Bujor, a explicat că două sistări de activitate au fost dispuse în urma constatării lipsei balustradelor de protecţie pe clădirea în construcţie. „Cu ocazia vizitei de control, în şantierul respectiv, acolo unde s-au constatat nereguli privind pericolul iminent de accidentare s-au dispus 2 sistări de activitate în zona respectivă, pentru a preveni producerea vreunui accident de muncă în zona şantierului”, a precizat Constantin Bujor, citat de Agerpres.

Inspectorul şef al ITM Bucureşti a menţionat că inspectorii de muncă au trecut ulterior la verificarea actelor de muncă ale angajaţilor şantierului, pentru identificarea formelor de muncă ale lucrătorilor. „Acţiunea de astăzi se încadrează în planul de acţiuni pe care Inspectoratul Teritorial de Muncă îl desfăşoară pe şantierele din Municipiul Bucureşti, care vizează două aspecte: partea de muncă fără forme legale – respectarea cerinţelor şi prevederilor Legii 53/2003 modificată şi completată în Codul Muncii – şi respectiv cerinţele de securitate şi sănătate în muncă – Legea 319 din 2006. Şantierul la care suntem acum este unul dintre şantierele pe care le-am verificat şi le vom verifica în perioada următoare. Au fost identificate persoanele care desfăşurau activitatea, au fost invitaţi să prezinte documentele şi să vedem dacă se încadrează în prevederile legale. Cu ocazia vizitei de control s-au constatat şi unele deficienţe în domeniul securităţii muncii, cum ar fi lipsa echipamentului individual de protecţie, lipsa balustradelor sau organizarea şantierului – căile de acces un pic aglomerate, toate elementele pe care le-am sesizat la prima vedere. Dar urmează, în perioada următoare, să verificăm şi aspectele legale pe care ar trebui să le respecte salariaţii”, a adăugat Constantin Bujor.

Inspectorul şef al ITM Bucureşti a afirmat că a constatat că angajaţii de pe şantiere nu prea folosesc masca de protecţie împotriva coronavirusului. „Din punctul nostru de vedere, am atras atenţia asupra acestui aspect (necesitatea respectării măsurilor anti-pandemie de genul purtării măştii, n.r.). Se pare că în şantiere nu se prea utilizează aceste echipamente individuale de protecţie (masca, n.r.), mai ales pe motivul faptului că se lucrează în aer liber. Noi am recomandat şi am atras atenţia asupra acestui aspect şi o să sancţionăm acest lucru vizavi de purtarea echipamentului individual de protecţie. Unul din obiectivele Inspectoratului Teritorial de Muncă este să verificăm că se respectă aceste prevederi pe care le-a stabilit şi Guvernul, sunt stabilite vizavi de protecţia împotriva infectării cu coronavirus, şi distanţarea socială, purtarea măştilor de protecţie reprezintă un element pe care noi îl verificăm în orice control”, a mai spus Bujor.