O bază de tratament cu ape minerale va fi construită la Vizantea-Mănăstirească

Ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, Ion Ștefan, a semnat ordinul pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții ”Construire bază de tratament” în satul Vizantea-Mănăstirească din comuna Vizantea-Livezi.

Proiectul, în valoare de 37.516.152,49 lei, va fi realizat prin subprogramul ”Alte obiective de interes public sau social în domeniul construcțiilor” din cadrul Programului național de construcții de interes public sau social (PNCIPS), derulat de  Compania Națională de Investiții, instituție aflată sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA).

Conform proiectului, baza de tratament de la Vizantea-Livezi va beneficia de: o clădire cu săli destinate tratamentului balneo, săli de electroterapie, fizioterapie, băi la cadă, piscină interioară, cu un cupaj de ape minerale, atât pentru agrement, cât și pentru kinetoterapie, restaurant, spații de cazare, piscină exterioară de agrement și tratament, vestiare, toalete etc.

Baza de tratament va avea o capacitate de cazare de circa 400 de locuri pentru tratament și aproximativ 60 de locuri de cazare.

Durata de realizare a investiției este de 26 de luni, dintre care 24 de luni sunt pentru execuție și 2 luni – pentru proiectare.

Proiectul a fost realizat în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică Vrancea și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vrancea, pentru a fi autorizat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Sănătății, astfel încât pacienții să poată beneficia de proceduri și în baza unor bilete de tratament.

”MLPDA, prin CNI, susține investițiile pentru revitalizarea turismului balneo. Localitatea Vizantea-Livezi are acest proiect de reconstrucție a vechii stațiuni, de mulți ani. Cred că vrâncenii, ca, de altfel, toți românii, au nevoie de aceste stațiuni, pentru tratament și relaxare, așa cum și localitățile care beneficiază de aceste bogății naturale, în ape cu proprietăți curative, să le poată exploata pentru o creștere economică și un trai mai bun pentru localnici. În calitate de ministru al lucrărilor publice, voi susține necondiționat toate proiectele de dezvoltare a Vrancei, fie că vorbim de proiecte ale administrației publice, ori ale IMM-urilor”, a declarat ministrul Ion Ștefan.

În proiect sunt incluse sume și pentru aducerea izvoarelor la locația bazei de tratament, pentru că izvoarele sunt deja amenajate de către administrația publică locală.

”Primăria, în ultimii șase ani, a derulat investiții în reforarea izvoarelor și captarea lor. La momentul de față, primăria este proprietară a terenurilor, dar și a izvoarelor. De asemenea, deține licență de exploatare a apelor de la Agenția Națională de Resurse Minerale, pentru ca apele terapeutice din comuna Vizantea-Livezi să poată fi folosite pentru sănătatea oamenilor, așa cum se întâmpla în urmă cu sute de ani”, a subliniat primarul comunei Vizantea-Livezile, Dragoș Ciobotaru.

În partea de nord-vest a județului Vrancea, la distanță de numai 7 km de Soveja, se află Vizantea Mănăstirească, sat ce aparține comunei Vizantea-Livezi. Primele efecte tămăduitoare ale apelor minerale de la Vizantea au fost cunoscute de localnici din timpuri îndepărtate, neatestate documentar. În lucrarea „Istoricul băilor minerale Vizantea”, prezentată la cel de-al VI-lea congres pentru înaintarea și răspândirea științelor, ținut la Focșani, între 20-25 septembrie 1909, doctorul RafaiI Rosin arată că avocatul Cohanoski este primul care, în 1866, ia primele probe pentru a fi analizate la București.

În aceeași lucrare, autorul menționează că „apele de la Vizantea datoresc descoperirea efectelor lor tămăduitoare unei împrejurări, și anume: în anul 1882, veni în București, spre a fi internat la Spitalul Colțea, un tinichigiu din Panciu… care, suferind de reumatism, neputându-se vindeca la spitalele din provincie, în deznădejdea sa, se adresă ultimei instanțe. Fu primit în serviciul profesorului Marcovici, unde stătu 5-6 săptămâni. În cele din urmă, ieși din spital ameliorat, dar nevindecat, recomandându-i-se de a merge să facă băi minerale calde la una din stațiunile balneare din țară și, cum numitul nu avea mijloace suficiente, se întoarse la Panciu. În disperarea lui, aflând că la Vizantea sunt ape care, după spusa țăranilor, vindecă durerile de picioare, fu adus acolo, mai mult olog, în vara aceluiași an (1882)… Încălzi cu bolovani apa minerală luată din toate izvoarele și, chiar după primele 10 băi, observă o ameliorare simțitoare, iar, până într-o lună, își recapătă sănătatea.”

În anul 1890, apare, la Focșani, broșura de 40 de pagini „Analiza apelor minerale Vizantea, județul Putna”, scrisă de farmacistul militar G. Constantinescu, care cuprinde primele analize calitative și cantitative cunoscute, dar numai pentru 6 izvoare dintre cele 20 existente. În urma acestor analize, rezultă că apele minerale de la Vizantea sunt de trei categorii:

  1. a) apă foarte clorurată și foarte iodurată, reprezentată prin izvorul nr. 1;
  2. b) apă sulfuroasă, slab clorurată calcică, la izvoarele nr. 2, nr. 3 și nr. 4;
  3. c) apă sulfuroasă alcalină, foarte concentrată și foarte clorurată la izvoarele nr. 5 și nr. 6.