ANL a recepţionat 16 locuinţe pentru tineri în orașul Însurăței

Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA), a recepționat, astăzi, 1 octombrie, în orașul Însurăței (județul Brăila), 16 locuinţe pentru tineri, destinate închirierii. Locuințele (7 garsoniere și 9 apartamente cu 2 camere) au fost construite în amplasamentul din str. Lacu Rezii nr. 25B, pe un regim de înălţime Cth P+3E (canal tehnic+parter+3 etaje). Valoarea investiției este de 2.612.014,77 lei (inclusiv TVA).

Până în prezent, ANL a finalizat, în municipiul Brăila, în cadrul aceluiași program, 791 de unități locative situate în următoarele amplasamente:

 

·         Șoseaua Baldovinești (80 de unități locative);

·         Cartier Brăilița (104 unități locative);

·         Cartier Brăilița, strada Viilor, Vadu Catagaței, etapa II (136 de unități locative);

·         Cartier Brăilița, strada Viilor, Vadu Catagaței, etapa III (136 de unități locative);

·         Cartier Lacul Dulce (248 de unități locative);

·         Cartier Apollo, bloc F, G, H (56 de unități locative);

·         Str. Buzăului nr. 15A, specialiști din sănătate (31 de unități locative).

 

* * *

Programul de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenției de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă. Accesarea se face prin depunerea de cereri la primării, care urmează să întocmească listele de repartiţii.

În prezent, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate de chiriași, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare de la instituții financiare autorizate, inclusiv cu garanția statului, sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii. Valoarea de înlocuire care se utilizează în prezent la calcularea de către autoritățile publice locale a prețului de vânzare al locuințelor, stabilită prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, dezvoltării și administrației publice nr. 3519 din 29 iulie 2020 și valabilă până la data publicării următorului ordin în Monitorul Oficial al României, este de 2.996,00 lei/metru pătrat, inclusiv TVA.