Mannvit din Islanda, parteneriat cu CJ Bihor pentru asigurarea încălzirii cu apă geotermală în Oradea

Sala Polivalentă din Oradea și zona adiacentă se vor încălzi cu agent termic praparat din amestec de geotermal cu aport de la rețeaua municipală. Valoarea totală a proiecctului este de peste 3,7 milioane de euro, scrie bihon.ro. Consiliul local a aprobat participarea Oradiei cu peste 2 milioane euro și parteneriatul cu firma islandeză Mannvit.

Sursa de finanțare sunt așa zisele „fonduri norvegiene”, mai exact – programul operator EEA and Norway Grants from Innovation Norway.

Proiectul prevede construirea unei stații geotermale în vecinătatea noii săli polivalente, pe strada Făgărașului. Aceasta va fi alimentată cu apă geotermală din forajul de la Universitatea Oradea plus energie termică din magistrala 2, a CET-ului. Pentru racordul la magistrală se va construi un racord, până în zona Decebal – Vlădeasa. Agentul termic se va prepara în trei trepte, după modelul care se vrea implementat pentru Nufărul I – Nufărul geotermal.

În prezent, DMPFI lucrează la pregătirea contractului de finanțare, care ar urma să fie semnat cel mai târziu în cursul săptămânii viitoare, după care se va trece la achiziția proiectării și executării lucrărilor. Acestea constau din amenajarea stației, din amplasarea conductei pentru alimentarea cu apă geotermală de la Universitate, amplasarea unei conducte care să ducă apa răcită până la forajul pentru reinjectare în zăcământ, cel executat pe etapa trecută a proiectului, în zona Ceyrat plus legătura cu magistrala 2 de termoficare a urbei, mai scrie publicația amintită.