Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Timișoara (USAMVB) construiește prima stație de producerea biogazului, utilizând deșeurile provenite de la animalele existente în stațiunea didactică, dat fiind că cele mai mari emisii de dioxid de carbon provin din dejecțiile din zootehnie, scrie Banatul Meu.
Valoarea investiției se ridică la peste 5 milioane de lei, iar proiectul este finanțat de Norvegia, prin fonduri nerambursabile. Stația de biogaz va acoperi 20% din consumul de energie electrică utilizat de USAMVB și va aduce o economisire de 90 -100.000 de euro pe an și o reducere a emisiilor de carbon cu 2.500 de tone pe an.
Stația de biogaz va avea o fermentare anaerobă și nu va polua olfactiv mediul, prin urmare va respecta legea mirosurilor intrată recent în vigoare în România. O mică parte de 15% din sumă contribuie și universitatea. ”Am fost selectați și desemnați în cele din urmă câștigători, dintr-un număr mare de proiecte. În scurt timp vom începe construcția stației de biogaz, în cadrul Stațiuni Didactice. USAMVB este unica universitate din România care va avea o asemenea stație de producerea a biogazului. Astfel, vom reuși să obținem o energie curată, nepoluantă, prietenoasă cu mediul pe care o vom utiliza de universitatea noastră. Scopul este și reducerea emisiilor de carbon”, a spus prof. univ. dr. Cosmin Popescu, rectorul USAMVB.
În plus, vor fi utilizate și panourile fotovoltaice, de o capacitate de 150 de kw, pentru încălzire. Acestea vor fi montate pe acoperișurile clădirilor din campus, pentru a economisi cât mai multă căldură produsă clasic. Stația a fost proiectată astfel încât să corespunde cerințelor USAMVB în primul rând. ”Vrem să arătăm că se poate! Ceea ce ne dorim este să devenim un model de bune practici pentru oraș, pentru alte universități din țară și pentru fermele de animale din Banat care pot folosi asemenea stații de biogaz. Până în vara anului 2021, stația de biogaz va fi funcțională”, a precizat rectorul Popescu.