Atât proprietarii de clădiri office sau mall-uri cât şi angajații au de câştigat dacă muncesc de la birou, cu condiția ca spațiile să fie modificate în aşa fel încât să fie mai sigure pentru sănătate. Tot mai mulți angajați consideră că interacționează mai bine cu colegii când merg la birou, că revenirea la birou îi poate ajuta să mențină un echilibru mai bun între viața personală și cea profesională şi că astfel pot fi evitate probleme de sănătate psiho-emoțională.
Am discutat mai multe despre această problematică cu Ștefan Tudos, vicepreședinte Genesis Property, care a acordat un interviu revistei Constructiv.
Înţeleg că un imobil se poate certifica IMMUNE şi după ce a fost deja construit, prin investiţii şi construcţii suplimentare. Întrebarea mea este: există clădiri office care nu se pot certifica?
The IMMUNE Building Standard™ a apărut ca răspuns la pandemia de Covid-19, cu obiectivul de a crește imunitatea spațiilor de birouri și a le face mai rezistente la pandemii și la alte amenințări pentru sănătate. Este un standard global, open-source, care poate fi aplicat în orice clădire de birouri din România și din lume. IMMUNE™ este, practic, un ghid pentru proprietari de clădiri de birouri și pentru angajatori care ocupă acele clădiri, prin care pot face spațiile mai sigure pentru sănătate și, astfel, pot da mai multă încredere angajaților să se întoarcă la birou. Măsurile sunt inspirate de tehnologii și proceduri dezvoltate și aplicate cu succes în spitale, clinici și camere sterile utilizate în cercetarea științifică, iar obținerea certificării reprezintă o validare că spațiul de birouri este mai bine pregătit să facă față riscurilor pentru sănătate.
Cele peste 120 de măsuri prevăzute de acest standard și tehnologiile existente permit așadar implementarea standardului IMMUNE™ în orice clădire de birouri, indiferent de caracteristicile ei și de măsurile care au fost deja aplicate de la declanșarea pandemiei. Obiectivul IMMUNE™ este să proiecteze/genereze un mediu sănătos în care să lucrăm în viitor, iar asta înseamnă atât aplicarea standardului în clădiri deja construite, cât mai ales în clădiri care sunt acum în etapa de proiectare și care pot fi gândite de la bun început mai rezistente la amenințări bacteriologice și toxicologice.
Iar acest lucru este valabil atât pentru clădirile de birouri pentru care a fost conceput IMMUNE™, dar și pentru alte tipuri de clădiri, din domenii precum rezidențial, ospitalitate, comerț cu amănuntul, industrial, asistență medicală sau educație, pentru care ar putea fi dezvoltate standarde similare.
Puteţi să pariaţi o predicţie? Cât la sută dintre clădirile office moderne din România vor fi certificate IMMUNE anul viitor? Dar dintre mall-uri, centre logistice sau alte active imobiliare?
Ideal, toate clădirile de birouri, cel puțin cele de clasa A, dar și mall-urile, centrele logistice și alte active imobiliare vor fi în viitor certificate după un standard pentru sănătate. Acest lucru nu se va întâmpla peste noapte, pentru că depinde de decizii strategice ale proprietarilor și chiriașilor, însă deja vedem mult interes în toată lumea, atât pentru certificarea de clădiri de birouri, cât și pentru colaborare în vederea dezvoltării standardului IMMUNE™ din partea mai multor entități profesionale din domeniul dezvoltării imobiliare, tehnologiei și facility management-ului.
Credeţi că o astfel de certificare va schimba într-o anumită măsură fenomenul/trendul muncii de acasă şi, mai larg, va ajuta la creşterea gradului de ocupare office?
Riscul de îmbolnăvire rămâne principalul motiv pentru care cei mai mulți angajați continuă să lucreze la distanță. Dar 58% dintre cei care au răspuns unui sondaj inițiat de Genesis Property, pentru a înțelege mai bine percepția oamenilor despre perspectiva reîntoarcerii la birou în contextul Covid-19, spun că interacționează mai bine cu colegii când merg la birou. Iar 41% cred că revenirea la birou îi poate ajuta să mențină un echilibru mai bun între viața personală și cea profesională și 22% spun că așa pot inclusiv să evite probleme de sănătate psiho-emoțională.
Pe de altă parte, dacă biroul ar fi mai sigur pentru sănătatea lor și a colegilor, 55% dintre respondenții la sondajul Genesis Property spun că ar prefera să lucreze cel puțin 3-4 zile pe săptămână sau chiar exclusiv de la birou, indiferent de contextul epidemiologic. Astăzi, aproape 60% spun însă că lucrează în continuare în cea mai mare parte sau chiar în totalitate de acasă, în timp ce 16% își desfășoară activitatea mai mult la birou și numai 24% au reluat complet lucrul la sediul companiei.
Prin urmare, 60% spun că s-ar simți mai liniștiți să revină la birou dacă în clădirea unde lucrează ar fi aplicate măsuri suplimentare pentru protejarea sănătății.
Standardul IMMUNE™ vine ca o soluție prin care clădirile să fie mai rezistente la amenințări pentru sănătate, ceea ce va crește cu siguranță încrederea angajatorilor și angajaților că pot reveni mai repede la viața de birou, într-o clădire mai bine pregătită pentru sănătate. Și sperăm că va deveni un punct de referință în domeniul birourilor, la fel cum s-a întâmplat și cu standardele pentru incendii.
Cum anume se poate armoniza calitatea unei clădiri certificate IMMUNE cu ceilalţi timpi petrecuţi de angajaţi în spaţii ne-certificate (metrou sau alte mijloace de transport în comun etc)? Ce soluţii vedeţi în acest sens?
IMMUNE™ a fost dezvoltat de o echipă de experți în sănătate, tehnologie, arhitectură, construcții, inginerie și facility management. Standarde similare pot fi dezvoltate pentru orice tip de spațiu construit și inclusiv pentru mijloace de transport în comun, ceea ce ar avea o contribuție reală la limitarea riscurilor pentru sănătate în toate mediile în care ne petrecem timpul.
Când anume va fi certificată clădirea H3 din West Gate? Ce alte investiţii pentru certificări sau doar certificări mai aveţi în plan pentru lunile sau anul care vine (în România sau în afara ţării)?
Clădirea H3 din West Gate Business District, deținut de Genesis Property, ocupată de Ericsson, va fi prima din lume care va obține cea mai înaltă etichetă IMMUNE™ – Rezistentă (Resilient), echivalentă cu 5 stele din 5. Procesul de certificare urmează să fie finalizat în perioada următoare, implementarea măsurilor prevăzute de standard fiind în plină desfășurare. Pe termen mediu, suntem în discuții cu chiriași din toate clădirile de birouri din portofoliu, obiectivul pe termen mediu fiind să implementăm standardul în cât mai multe dintre ele. De asemenea, avem deja discuții pentru certificarea mai multor clădiri de birouri din lume, în țări precum Marea Britanie, Polonia, Statele Unite ale Americii, Singapore sau Emiratele Arabe Unite.
Ce investiţii are bugetate Genesis Property pentru anul 2021?
În 2021, începând din trimestrul doi au trei, considerăm că domeniul birourilor va reintra pe un curs normal și va începe să revină treptat la nivelurile de dinainte Covid-19. Ne propunem să continuăm anul viitor inițiativele pentru atenuarea efectelor Covid-19 asupra industriei din care facem parte, în continuarea investiției de 1 milion de euro deja realizate anul acesta pentru cercetarea, dezvoltarea, testarea și implementarea The IMMUNE Building Standard™.
Provocarea anului viitor va fi, cel mai probabil, revenirea economiei globale, dar, la nivel global, anul 2021 are toate șansele să fie mai bun decât se anticipează. Estimăm că economia va începe să recupereze din decalajele cauzate de pandemia de Covid-19, dar cel mai probabil nu va reveni la nivelul din 2019 decât dacă va beneficia de un set solid de măsuri de stimulare a economiei. Pentru Genesis Property, estimăm o evoluție cel puțin similară a afacerilor, în comparație cu acest an, poate chiar o creștere ușoară.