Două clădiri de pe fosta platformă Nicolina Iași ar putea fi reabilitate

Cele două hale din cărămidă roşie de pe fosta platformă industrială Nicolina din Iași, Ciurea şi sediul de 8 etaje al administraţiei, ar putea fi scăpate de la demolare, scrie Zierul de Iași.

Proprietarul terenului declară că fosta uzină va fi refăcută şi refuncţionalizată în planul de amenajare a zonei. O singură construcţie de acest fel a mai fost recuperată în Iaşi până acum

„Ele vor rămâne acolo. Se lucrează la un plan de amenajare a zonei. Am discutat cu arhitecţii să le găsească cea mai bună destinaţie, utilitate, ca să se încadreze în ce urmează să facem acolo. Nu vrem să le dărâmăm”, a declarat Constantin Duluţe, cel care a achiziţionat terenul fostei întreprinderi cu aproximativ doi ani în urmă. El a adăugat că imobilele vor fi expertizate, consolidate şi refăcute, conform publicației amintite.

Pe de altă parte, Duluţe nu a putut să precizeze ce urmează să construiască pe locul fostelor hale industriale care au aparţinut SC Nicolina SA. „Sunt mai multe variante, dar încă nu e nimic definitivat. Lucrurile se schimbă de la o lună la alta. Am venit cu o idee, dar între timp au mai apărut altele”, ne-a mai spus el.

Cele două clădiri nu mai au uşi şi ferestre, acoperişul le-a fost parţial smuls, iar pereţii au început să fie măcinaţi de „colecţionarii” de fier şi cărămizi. Construite foarte solid – cochetul turn de apă pus la pământ în ianuarie 2013 a dat de furcă mai bine de două ore demolatorului – fostele hale au totuşi şanse să supravieţuiască şi acestui asalt.

Una dintre ele păstrează linia Art Nouveau, curent vizibil la mai multe construcţii ridicate în preajma anului 1900. Şi turnul de apă, acum dispărut, avea aceleaşi elemente măiestrit îmbinate cu ajutorul cărămizilor roşii.