Piața Mărăști din Cluj-Napoca va fi reorganizată

Primăria Cluj-Napoca a lansat în dezbatere publică proiectul care prevede reorganizarea Pieței Mărăști din Cluj, transmite Rador. Instituția are în plan pentru această zonă construcția unor parkinguri subterane, extinderea zonelor verzi, mărirea spațiilor pietonale și amenajarea de benzi pentru bicicliști și mijloacele de transport în comun.

Planul de reamenajare propus de municipalitate vizează atât Piața Mărăști, cât și o parte a B-dului 21 Decembrie și a străzilor Fabricii și Aleea Bibliotecii.

Șeful direcției de dezvoltare din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, coordonează proiectul care își propune extinderea spațiilor verzi în cartierul cu cele mai puține parcuri din municipiu. „Reorganizăm spațiul public astfel încât să aducem măsuri de mobilitate sustenabilă, cum ar fi extinderea spațiilor pietonale, plantarea masivă de arbori, dar și realizarea de piste pentru biciclete și benzi dedicate pentru transportul în comun. Planul Urbanistic Zonal propune creșterea spațiului verde cu peste 33 la sută. Dacă în acest moment avem undeva la trei hectare de zone verzi, vom avea peste patru hectare”, a declarat acesta pentru Radio România Actualități.

Eliminarea parcărilor de pe străzile care vor fi reamenajate este o condiție obligatorie pentru reușita proiectului.

Ovidiu Cîmpean arată că acest obiectiv va fi posibil prin construcția a nu mai puțin de trei parkinguri subterane: „Este nevoie de mai mult spațiu la suprafață, prin urmare se propun câteva parkinguri subterane, cel mai mare fiind pe Aleea Bibliotecii, cu o capacitate de aproximativ 250 de locuri și, sigur, în acest fel reușim să creem mai multe spații verzi la suprafață”.

Cel mai optimist termen de deschidere a șantierului este sfârșitul anului viitor, lucrările urmând să se realizeze etapizat. Oficialul clujean spune că până atunci va fi întocmită întreaga documentație, care va arăta inclusiv cât costă investiția și în cât timp poate fi realizată: „Finalizăm anul acesta studiul de fezabilitate, în primăvara anului viitor va fi gata și proiectul tehnic. Obiectivele cuprinse în aceste documentații vor fi realizate etapizat. Pentru parkingul subteran din zona Aleii Bibliotecii urmează o licitație de proiectare și execuție, pentru regândirea B-dului 21 Decembrie – Aleea Bibliotecii – strada Fabricii lucrările ar putea să înceapă cel mai repede undeva la sfârșitul anului viitor sau primăvara anului 2023”.

Planul de reorganizare a Pieței Mărăști are și o a doua fază, care prevede exproprierea și demolarea benzinăriei și a supermarketului aflate pe latura Sud-Estică a Pieței Mărăști. În locul lor urmează să fie construită o clădire în oglindă cu cea de pe latura Sud-Vestică, unde vor fi amenajate birouri administrative, un sediu al poliției locale, dar și o sală de sport.