Piața imobiliară în prima jumătate a anului 2023 – diferențe de preț pentru închirieri între locuințele vechi și cele noi

În 2023, diferența dintre vechi și nou este cu 5-7% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, iar aprecierea proiectelor rezidențiale noi (față de cele vechi) a ajuns la 10-15% pentru cei care au achiziționat locuințe în ultimii 2 ani.

Piața chiriilor înregistrează creșteri de la lună la lună și diferențe tot mai mari de preț între locuințe noi și vechi. Aceeași diferență este și între locuințele noi în proiecte de volum și cele din proiecte premium și high-end, la care facilitățile conexe și localizarea reprezintă principalele motive de creștere.

“Proiectele pe care Eden Capital le-a dezvoltat în ultimii ani au acum un randament foarte bun și sunt perfecte nu doar pentru locuire, ci și pentru investiție. De exemplu, un apartament de 2 camere din Cortina North sau Cortina Academy se închiriază astăzi cu prețuri între 750 și 950 euro/lună, garsonierele cu sume peste 500 de euro/lună, iar apartamentele de 3 camere depășesc valoarea de 1000 euro/lună, ajungând până la 1450 de euro/lună. Calculând la prețul de achiziție din 2021, randamentul unei astfel de proprietăți a crescut cu peste 30% în ultimii 2 ani, iar recuperarea investiției se reduce la 7 ani, ideal pentru o investiție imobiliară.” (Elena Dumitrache, Eden Capital)

“O maturizare reală a pieței imobiliare implică un moment cum este cel în care ne aflăm acum, un moment în care asistăm la diferențe tot mai mari de preț între locuințele noi și cele vechi din punct de vedere al chiriilor. De exemplu, dacă în aceeași perioadă a anului trecut un apartament nou cu 2 camere în putea fi închiriat la 450 de euro/lună, iar un apartament vechi în aceeași zonă cu 400 euro/lună (cu o diferență de 50 euro), anul acesta diferența între cele două apartamente este de cel puțin 80 euro. Cei care caută chirii la prețuri mai mici, sunt obligați să se orienteze către blocurile vechi sau către zone mai slab conectate. Creșterea inflației și incertitudinile economice afectează pe toată lumea, însă, impactul mai mare a fost resimțit pe segmentul de prețuri mici și medii. Pe termen lung, această tendință va avea impact și în ce privește diferența de prețurilor de vânzare între segmentele vechi și noi, așadar apartamentele noi vor înregistra aprecieri mai mari ale valorii de piață, în paralel cu o creștere mai accelerată ale valorilor chiriilor. Numărul de unități în construcție este încă departe de a acoperi necesarul de locuințe noi.” (Oana Ivan, Founder of Oana
Ivan & Associates – Comprehensive Real Estate Solutions)