Gestamp ridică 1.000 de apartamente pe un teren deținut anterior de Gigi Becali

Frații Francisco José și Juan María Riberas Mera, care sunt proprietarii unuia dintre cele mai mari grupuri din industria auto europeană, Gestamp, și sunt considerați unii dintre cei mai bogați spanioli, se pregătesc să intre pe piața imobiliară din România cu un proiect rezidențial amplu în Pipera. Potrivit informațiilor obținute de Profit.ro, proiectul va cuprinde peste 1.000 de apartamente și va fi dezvoltat pe un teren care a fost deținut anterior de George Becali.

Cei doi frați dețin aproximativ un sfert din Gestamp Automoción, un important producător de componente auto cu 113 fabrici și 13 centre de cercetare și dezvoltare în întreaga lume, inclusiv fabrica românească Beycelik Gestamp din Dârmănești, care angajează peste 300 de persoane. Prin intermediul diviziei lor imobiliare, Inmobiliaria Acek, dețin două loturi de teren învecinate în Pipera. Unul dintre aceste loturi, pe care se va dezvolta proiectul Acek Nord, are o suprafață de 14.482 de metri pătrați și va găzdui blocuri cu peste 500 de apartamente, conform surselor Profit.ro.

Al doilea lot, cu o suprafață de 13.950 de metri pătrați, ar putea susține un număr similar de apartamente. Aceasta va fi prima investiție imobiliară a fraților Riberas în România, aceștia cumpărând terenurile în 2008 de la un grup de investitori israelieni care le achiziționaseră anterior de la George Becali în 2005. În ciuda solicitărilor, reprezentanții Inmobiliaria Acek și ai Gestamp Group nu au oferit detalii despre proiectul lor românesc până la publicarea acestui articol.

Gestamp a intrat pe piața auto locală în 2017 prin achiziționarea fabricii de matrițe de presaj și ansamble MPO din Dârmănești, principalul client al acesteia fiind grupul Renault-Nissan. În prezent, Gestamp construiește o nouă unitate de producție de repere electrice pentru Dacia și Ford, care va angaja 630 de muncitori. Cu venituri anuale de peste 10 miliarde de euro și aproximativ 43.000 de angajați la nivel global, Gestamp furnizează componente pentru peste 1.200 de automobile ale celor mai mari producători de mașini din lume.

Francisco José Riberas Mera (59 de ani), cel mai în vârstă dintre frați și președintele executiv al Gestamp, este evaluat la o avere de 1,5 miliarde de dolari, în timp ce fratele său Juan María Riberas Mera (55 de ani) are o avere de 1,4 miliarde de dolari, conform topului Forbes, ocupând locurile 17 și 18 în clasamentul celor mai bogați spanioli. Tatăl lor a fondat în 1958 un mic comerciant de oțel, care ulterior a devenit una dintre cele mai mari companii siderurgice din Spania, iar în 1997 și-a extins afacerea în domeniul componentelor auto.

Prin această investiție imobiliară, frații Riberas se alătură unor investitori notabili precum familia Bâlteanu, Alin Niculae, Gheorghe Iaciu, Mohammad Murad, Ali Madadi, One United Properties, London Partners, Forte Partners, Hagag, Eden Capital și Prime Kapital, care desfășoară proiecte rezidențiale în zona Pipera. Aceștia profită de faptul că aproximativ 100.000 de angajați fac naveta în perimetrul format din Blvd-ul Barbu Văcărescu, Șoseaua Pipera și Șoseaua Dimitrie Pompeiu, cunoscut sub numele de City-ul românesc.